Rött vin

2020 Musigny Vieilles Vignes Grand Cru, Comte Georges de Vogüé

nr 9268101

Mytiska Musigny Vieilles Vignes Grand Cru är inte bara stjärnan på Domaine Comte Georges de Vogüés himmel – det är även ett av världens klarast mest lysande och eftertraktade viner. I den svåra men kvalitetsmässigt fantastiska årgång 2020 levererar vinet återigen i absolut världsklass. Ett vin att lagra i minst tre decennier – för den tålmodige. Jasper Morris MW poäng: 94-98

Pris 8799 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt

Beskrivning

Producent
Comte Georges de Vogüé

Ursprung
Musigny Grand Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Koncentrerad doft av stenmineral, viol, mörka bär, lavendel och kaprifol, kryddor, tobaksblad och svart te. En enastående koncentration i doften – koncentrerad och komplex med både elegans och kraft. Vidunderligt fokuserad och tät med omatchad nyansrikedom, men en struktur, balans och harmoni som man sällan träffar på. Vinet är ännu mycket ungt och behöver lagring för att nå sin fulla potential.

Passar till
Prova till fågel, stek med svamp och sidfläsk eller bara gott sällskap, föredragsvis en stund in i framtiden.

Lagringspotential
Från nu till 2050

Mer information
Servera vid 14-16 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.

Om produkten

Comte Georges de Vogüé är en av de absoluta höjdarna i Bourgogne och kungen av Chambolle-Musigny. Byn ligger inbäddad i en spricka vid den trädbevuxna sluttningen Combe de Chamboeuf. Den smala vägen till domänen slingrar sig upp på höjden förbi byns gamla stenkyrka och ingången pryds av ett vackert stenvalv, som tillsammans med domänen uppfördes på 1400-talet. Vogüé är en av få familjeägda producenter i Bourgogne som kan spåras så långt tillbaka i tiden och som fortfarande idag, 20 generationer senare är i samma ägo. Eric Bourgogne (som anställdes 1992) och Jean Lupatelli (som anslöt 2021) ansvarar för vingårdar och vineri medan Jean-Luc Pepin är egendomens förtjusande försäljningschef sedan 1988. Den sympatiske vinmakaren Francois är oerhört filosofisk och kan med stolthet prata i timtal om sina viner som om de vore hans egna barn. Domänen omfattar 12,5 hektar varav 7,25 ha tillhör det världsberömda Grand Cru-läget Le Musigny vilket är 80% av hela vingården! De Vogues viner är kända för sin fantastiska elegans och man är försiktig med faten och filtrerar ej.

Le Musigny är det mest omtalade Grand Cru-läget i Chambolle-Musigny. Vogüé äger hela 7,2 ha av totalt 10, vilket gör dem till den absolut största producenten av detta mytomspunna läge. Här är jordmånen utsökt strukturerad med stor andel kalk med inslag av lera. Det borgar för finessrika viner med stor elegans och komplexitet. Vingårdens rankor som är under 25 år går till utsökta Chambolle-Musigny Premier Cru, medan de äldre rankorna går till prestigevinet. De äldsta rankorna planterades på 50-talet.

Årgång 2020 var en utmanande årgång för vinmakarna i Bourgogne, men kvaliteten på vinerna är enastående. Årgången definierades av två stycken huvudsakliga problem: värme och covid! Ordlingssäongen började som vanligt i det tidiga skedet – tyvärr resulterade detta i viss frostskada (huvudsakligen i Chablis). Värmen kom dock också tidigt och sparkade igång en snabb växtsäsong. Sommaren var så torr och varm att torkan var ett stående hot – som i augusti nådde sin kulm när stressen på rankorna var som högst. Skörden började tidigt fram mot slutet av augusti och plockare fick vara extra försiktiga med att sortera ut den torkade och solbrända frukten. Konstigt nog så mognade pinot noir i många fall innan chardonnay år 2020 pga att den fenoliska mognaden i chardonnay var långsammare än vanligt. Som pricken över i så var skörden dikterad av lagstadgade regleringen kring Covid – och detta satte självklart sitt avtryck på hur såväl vingårdsarbete som källararbetet utfördes.

Druvorna avstjälkades till 100% och jästes i öppna jäskar. Som alltid genomgick vinet en sen malolaktisk jäsning. Vinet lagrades därefter i 15-18 månader på 40-45% ny ek från skogen Tronçais. Snittåldern på rankorna till prestigevinet är omkring 45 år.

Jasper Morris MW, Inside Burgundy, 94-98 poäng: ”Black colour with a purple rim. The fresh mulberry nose is reminiscent of the initial Chambolle wine, on the cusp of being too flamboyant. Behind this though I can find the quintessential intensity of Musigny, which becomes notably fresher at the back. This will work. You could spread the fruit with a knife, but everything is so intense that there is less detail than is usual at this stage. There may yet prove to be further upside to this wine. Tasted: November 2021”