Mousserande vin

NV Franciacorta Brut Cuvée Prestige Edizione 46, Ca’ del Bosco

nr 9118401

Från en av områdets ledande och mest tongivande producenter – Ca’ Del Bosco – kommer årets upplaga av efterlängtade Franciacorta Brut Cuvée Prestige. Här finner du ett av Italiens mest kända mousserande viner som år efter år visar upp varför Italien är ett bubblande land att räkna med. Vinet är gjord enligt den traditionella metoden och har en torr, frisk och elegant smak – världsklass!

Pris 329 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Ca’ del Bosco

Ursprung
Franciacorta DOCG

Druvor
79,5% chardonnay, 19% pinot nero, 1,5% pinot bianco

Alkoholhalt
12.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är komplex med toner av gula och gröna äpplen, citron, clementin och nougat med en påtaglig autolytisk karaktär som för tankarna till kex och brioche. Smaken är fräsch och något fruktig med en härligt hög syra och välintegrerad krämig mousse.

Passar till
Drick som aperitif eller till skaldjur, milda ostar och stekt fisk med rostade grönsaker och örtcréme.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information

Om produkten

1964 köpte Annamaria Clementi Zanelli ett litet hus på en sluttning i Erbusco som kallas ”Ca-del Bosc” och började planterade sina första vingårdar. Ambitionen var redan från start att producera viner av hög kvalitet, i ett område som inte tidigare varit känt för högkvalitativa viner. Med facit i hand  kan vi enkelt konstatera att hon lyckades. På 60-talet fanns det endast ett fåtal producenter av mousserande viner i området och först år 1967 kom Franciacorta att definieras som en särskild appellation – Franciacorta DOC – där såväl vita, röda och mousserande viner producerades. År 1968 planterade Annamaria Clementi Zanelli, med hjälp av vingårdsansvarige Antonio Gandossi (som var ansvarig för vingårdarna fram till sin död 2011) de första vingårdarna på egendomen och 1976 skördades Ca’del Boscos första årgång (man startade med tre olika mousserande viner) och de nådde marknaden i december 1978.

Först 1995 uppgraderades Franciacorta DOC till Franciacorta DOCG – tack vare det hårda arbete som Ca’del Boscos ägare Maurizio Zanella (son till Annamaria Clementi Zanelli) la in som president för Franciacorta-konsortiumet – och därmed blev Franciacorta den första appellationen i Italien med 100% fokus på mousserande viner gjorda på klassiska metoden. Den regelmässiga inspirationen för appellationen togs från Champagne och syftet med dessa strikta regler var att kontinuerligt arbeta mot att höja kvaliteten på de viner som produceras i området. Ca’del Bosco drivs än idag av Maurizio Zanella med stöd av vinmakaren Stefano Capelli som tog över efter sin mentor, den ursprunglige vinmakaren, André Dubois.

“We have no magic formulas, just an attention to detail that verges on obsession, in every stage of the production process. That is what we call the Ca’ del Bosco Method.” – Maurizio Zanella

NV Franciacorta Brut Cuvée Prestige Edizione 46 är – som namnet antyder – den 46:e upplagan av detta vin. Vinet består av druvor från 228 olika ekologiskt certifierade vingårdslägen som fördes till vineriet och tvättades på gårdens ”berry spa” innan vinifikationen. Denna process används för att säkerställa absolut precision och fräschör i slutprodukten. De olika vingårdslägena och druvsorterna vinifierades separat. I väntan på pressning förvarades druvorna från de olika vingårdarna i kylrum. Efter pressningen druvorna jästes och lagrades vinet på ståltankar. Innan andra jäsningen blendas vinet. Edizione 46 består av 76% årgång 2021 samt reservervinsårgångarna 2020 (21%) och 2019 (3%). Vinet vilade med jästfällningen i 25 månader innan degorgering. Dosagen är 1 gram socker per liter, det vill säga Extra Brut.

Vinexperternas omdömen

Wine Table, Pär Strömberg (2023-11-16): Exklusivt och elegant av Maurizio Zanellas fingertoppskänsla för kvalitet och stilrikedom. Det är en blend på chardonnay, pinot nero och pinot bianco som är receptet för att att göra högkvalitativt mousserande vin på traditionella metoden mitt i Proseccoland. Mjukt gulfruktig nos i reduktiv stil med krutrök och örter. Tät komplex och energisk, ren frukt och salt mineralitet, elegant och läskande friskt. Så jäkla gott!”

DinVinguide, Sofia Ander (2023-11-19): ”Alltid lika imponerande, klingande rent och kristallklart. Knastertorrt men samtidigt intensivt i sina smaker. Och smakerna är många – tänk grapefrukt, vit persika, aprikos och saltstänkta mineraler i avslutet. Gjort på 75 procent chardonnay, 15 procent pinot nero och resten pinot bianco. Attans vad gott!”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2023-11-21): ”Ca´del Bosco hör till toppskiktet av bubbelproducenter inte bara i Franciacorta utan hela Italien. Edizione 46a är en Extra Brut och som namnet antyder snustorrt. Doften är ren och stram med vibrerande energi och toner av äpplen, persika, vita blommor, citrus, nougat och vita mandlar. Smaken är energirik med grapefrukt, vanilj, vitchoklad, kalk, sälta och rena syror.”