Mousserande vin

2018 Franciacorta Vintage Collection Extra Brut, Ca’ del Bosco

nr Hemligt artikelnummer

Vi presenterar stolt Ca’ del Boscos Vintage Collection Extra Brut med enbart 0,5 gram socker per liter är den en ultrafrisk fläkt som verkligen visar varför Ca’ del Bosco tillhör Franciacortas allra översta toppskikt. Vinet lanseras i liten upplaga om 96 flaskor till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 6 december  2023. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Pris 629 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 0 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Ca’ del Bosco

Ursprung
Franciacorta DOCG

Druvor
65% chardonnay, 29% pinot nero, 6% pinot bianco

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är intensiv och inbjudande med toner av gula och gröna äpplen, citron, aprikos, mineral, nötter och kryddor med en påtaglig autolytisk karaktär. Smaken är fräsch, torr och fruktig med en härligt hög syra och välintegrerad krämig mousse. Eftersmaken är lång och balanserad där såväl frukt och brödaromer delar scenen med vinets intensiva fräschör.

Passar till
Drick som aperitif eller till skaldjur, milda ostar och stekt fisk med rostade grönsaker och örtcréme.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Dosage 0,5 gram socker per liter

Om produkten

Ca’ del Bosco är en mousserande vinproducent i Franciacorta DOCG i Lombardiet. Huset är ett av Italiens absolut främsta hus för mousserande vin och man gör en rad olika cuvéer tillverkade enligt metodo classico, det vill säga samma metod som används för att tillverka champagne.  Ca’del Bosco kan med rätta ta åt sig mycket av äran för att världen idag har fått upp ögonen för de mousserande kvalitetsvinerna från Franciacorta. Ca ‘del Bosco grundades när Annamaria Clementi flyttade till Erbusco där hon köpte ett litet hus i sluttningen med namnet Ca’del Bosco. Till huset hörde 2 hektar mark och hon planterade denna med vinstockar.  Det första vinet producerades 1972. Annamarias  son Maurizio Zanella utvecklade gården med målet att bevisa att området kunde producera riktiga kvalitetsviner. Efter att ha rest till Champagne bestämde sig Maurizio för att göra mousserande vin enligt traditionella metoden. Kvaliteten på druvorna sätter man främstoch man lägger mycket arbete på ny innovation. Ca’del Bosco producerar idag både röda, vita och mousserande viner.

2018 Vintage Collection Brut är ett knastertorrt bubbel från 17 chardonnayvingårdar (i Erbusco, Adro, Cazzago San Martino, Corte Franca and Passirano med en snittålder på 33 år, 2 pinot bianco-vingårdar (i Passirano) med en snittålder på 28 år och 7 pinot nero-vingårdar i Erbusco och Passirano) med en snittålder på 27 år på rankorna – totalt har 26 basviner stått som byggstenar till detta utsökta vin. Skörden ägde rum under mitten av augusti och de skördade druvorna var av perfeket hälsa och mognad. Druvorna hanteras enligt vad Ca’ del Bosco själva kallar Metodo Ca’ del Bosco vilket innebär att druvorna plockas i små korkar, sorteras och kyls ner. Klasarna hamnar sedan i det de kallar sitt “druv-spa” där varje enskild klase tvättas i ett jet-spraysystem som innefattar tre vattenbad och en torktunnel. Druvorna krossas därefter utan kontakt med syre och jäses i små ekfat. Därefter följer 7 månaders fatlagring. Direkt efter lagringen på fat är det dags att skapa den slutgiltiga blenden som tas fram med målet att uttrycka terroir, kraft och potential. Efter den andra jäsningen lagras vinet i 48 månader på sin jästfällning och buteljeras därefter med en dosage på enbart 0,5 gram socker per liter och ingen sulfit. Varje flaska märks med individuella markörer för spårbarheten. Sammantaget ett riktigt hantverk från mästarna på Ca’ del Bosco – Italiens kanske mest förnäma producent av mousserande vin.