Rött vin

2020 Nuits-St-Georges Clos de Thorey Premier Cru Monopole (jeroboam), Domaine de la Vougeraie

nr 7051508

Den  ultimata kryddan i vinkällaren som har ”allt” – häftigt storformat i liten utgåva med utsökt kvalitet, levererat i originalträlåda med potential att lagras under lång tid framöver: den fantastiska trelitersbuteljen av biodynamiska 2020 Nuits-St-Georges Clos de Thorey Premier Cru Monopole från Domaine de la Vougeraie! Vinet lanseras i liten upplaga om 15 jeroboams till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 27 november 2023. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

 

Pris 3999 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Domaine de la Vougeraie

Ursprung
Nuits-St-Georges Premier Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
3000 ml

Doft och smak
Stiltypisk, fruktig doft med inslag av mörka körsbär, hallon, skogsbädd, kryddor och mineral. Smaken är finstämt kryddig i sitt anslag med god balans mellan kropp, syra och silkiga tanniner. Smakintensiteten är god och eftersmaken bär klingande toner av såväl sötaktig mörk frukt som orientaliska kryddor och stenig mineralitet.

Passar till
Lättare rätter på ljust kött alternativt smakrika fiskrätter. Råbiff med klassiska eller krämiga tillbehör, ungsrostad kyckling eller varför inte rödvinspocherad torsk.

Lagringspotential
Från nu till 2055

Mer information
Drick ur stora kupor och öppna med fördel upp vinet en tid innan konsumtion.

Om produkten

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen.  Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.  1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.

2020 Nuits-St-Georges Clos de Thorey Premier Cru Monopole (jeroboam) kommer från den lilla monopolvingården Clos de Thorey som enbart består av 3,0071 hektar muromgärdad vingårdsmark med mycket kalkrik jordmån. Rankorna växer med perfekt sydlig exponering och består till hälften av rankor som planterades 1975 och till hälften av rankor som sattes i jorden år 2013. Vingården har farmats helt ekologiskt sedan 2012 och fick sin certifiering 2015 – man använder sig också uteslutande av biodynamiska odlingsprinciper. 50% av druvorna avstjälkades och fördes till tankar med hjälp av gravitationen. Ingen jäst tillsattes och jäsningen fick lov att starta enbart med hjälp av naturligt förekommande jäst. Skalkappan pressades ned en gång om dagen under hälften av de 23 dagarnas maceration och på slutet skedde endast en lätt så kallad pumping-over. Vinet lagrades därefter i 13 månader på 45% lättostad, ny fransk ek. En ”jeroboam” är det burgundiska namnet på en trelitersflaska – läs mer i Tryffelsvinets guide om olika flaskstorlekar här! I årgång 2020 släpptes enbart 60 jeroboamflaskor och 15 av dessa har vigts till Sverige och Tryffelsvinets Vinklubb.