Mousserande vin

NV Vouvray Méthode Traditionnelle Brut, Vigneau Selection

nr 9006901

Syskonduon Vigneaus stilrena NV Vouvray Brut är ett förstklassigt bubbel från Loire, som gjord för att matcha med fisk, skaldjur och goda vitmögelostar.

Pris 189 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Biodynamiskt
Lanseringsdatum10/05/2024

Beskrivning

Producent
Vigneau-Chevreau (Vigneau Selection)

Ursprung
Vouvray AOC

Druvor
100% chenin blanc

Alkoholhalt
12%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Inbjudande doft med toner  av gula äpplen, aprikos, vita persikor och citrus, brioche och kritig mineral. Smaken är torr och frisk med läckert integrerad mousse och en lång, krämig eftersmak.

Passar till
Läckert på egen hand men passar även perfekt till  fisk- och skaldjursrätter.

Lagringspotential
Från nu till 2027

Mer information
Servera vid 8 grader.

Om produkten

Domaine Vigneau-Chevreau etablerades 1875 i hjärtat av Vouvray, de fem ursprungliga hektaren har idag vuxit till drygt 33 hektar. Vingården har gått i generationer och varje generation har sett det som sitt ansvar att lära upp och lämna över vingården i bästa möjliga skick till kommande generation. Idag drivs den av två bröder som tillhör den femte generationen Vigneau. Sedan 1995 arbetar de helt biodynamiskt och är ekologiskt certifierade. Touraine är känt för sitt milda klimat och Vouvray som ligger i den norra delen kapitaliserar på det bästa av det maritima klimatet – vintrar nästan helt utan problematiska frostar, sommar utan överdriven värme och långa soliga höstar. De sydliga sluttningarna bidrar också med positiva effekter, maximalt med solljus förklarar den karaktäristiskt tidiga växtsäsongen. Vingårdarna är rika av kalksten och kisel. Vigneau-Chevreaus vinodlingar ligger utspritt över 4 av de 8 byar som finns inom appellationen Vouvray. Chenin Blanc är den enda tillåtna druvan i området och den kan te sig väldigt olika beroende på hur den behandlas. De producerar ett antal stilla viner, dels i olika söthetsgrad, dels från olika vingårdslägen och två mousserande viner där den ena är Pétillant.

Utöver de viner som bröderna producerar på sina egna ekologiskt odlade vingårdar, så köper de in druvor och vinifierar under namnet Vigneau Selection. Dessa viner är inte ekologiskt klassificerade likt domänvinerna men vinifieras med samma känsla för detalj och kvalitet!

NV Vouvray Méthode Traditionnelle Brut görs på druvan chenin blanc som köps in från långkontrakterade vinodlare i området. Druvorna plockas för hand och pressas försiktigt. Juicen får sedan vila i 24 timmar innan den börjar jäsa. Samtliga druvor kommer från samma årgång, trots det väljer man att kalla den för Non Vintage (NV). Vinet får en andra jäsning på flaska och ligger i 18 månader på sin jästfällning innan degogering. Den svala temperaturen (13 ° C) i källaren säkerställer en långsam jäsning och främjar bubblornas finess. Dosage: ca 8 gram/liter (0,8 gram/100ml).