Rött vin

2016 Les Forts de Latour, Château Latour

nr 9297701

Andravinet från det legendariska första cru-klassificerade Bordeauxslottet Château Latour från stora årgången 2016. Bästa 2:a vin från årgången enligt Jeb Dunnuck

Pris 2895 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt

Beskrivning

Producent 
Château Latour

Ursprung
Pauillac AOC

Druvor 
64.3% cabernet sauvignon, 35.3% merlot och 0.4% cabernet franc

Alkohol 
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ej provat

Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Château Latour står i en klass för sig – både i Bordeaux och bland världens viner. Slottet är ett av de fyra mytomspunna slott som haft statusen Premier Cru Classé (första cru) sedan klassificeringen av Médoc år 1855 (de andra slotten är Margaux, Haut-Brion och Lafite). Vinerna tar lång tid på sig att mogna men om man får möjligheten att prova en mogen Latour förstår man varför det är väl värt väntan.

Vinerna på egendomen vinifieras i 80 temperaturkontrollerade ståltankar som varierar i storlek mellan 12 och 164 hektoliter. Storleken på faten är exakt framtagna för att kunna vinifiera olika parceller separat. Malolaktisk jäsning äger rum i tankarna. Sedan en omfattande renovering 2001 sköts allting med gravitation. Förstavinet fatlagras i  100% ny ek i 22-25 månader medan andravinet Les Forts de Latour ligger på 50% ny ek. Druvorna till andravinet kommer från unga rankor i Enclos (minst 12 år gamla rankor) och rankor utanför Enclos. Första årgången av andravinet kom 1966, men få årgångar gjordes fram till 1990. Tredjevinet kallas Le Paullliac de Château Latour (som Tryffelsvinet har ensamrätt på i Sverige via vår négociant). Denna etikett togs fram under 70-talet och Latour var ett av de första slotten att producera ett tredjevin. Årligen släpps mellan 10,000-12,000 lådor av förstaviner (utgör 37% av skörden). Det är en medveten minskning från förr för att hålla kvaliteten så hög som möjligt. Över sjuttio personer arbetar på Château Latour (många vars familjer har arbetat där i generationer) under ledning av CEO Frédéric Engerer, estate director Jean-Marc Pistre och technical director Hélène Génin.

James Suckling : 96 poäng ”The fresh currant and violet aromas are so complex and beautiful on the nose. Full body, ultra-refined tannins and lovely tannin tension. Shows focus and such finesse. Beautiful finish”

Jeb Dunnuck : 94 poäng ”The winner of the best second wine in the vintage goes to Château Latour. Their 2016 Les Forts de Latour is a match for just about anything out there. It shares its bigger siblings stature and class, with a sensational perfume of cedarwood, black currants, graphite, and lead pencil. Seamless, ultra-pure, and medium to full-bodied, it too needs a good 5-7 years of bottle age and will keep for 2-3 decades.”