Vitt vin

2022 Ferrum Chardonnay, Crystallum

nr 9342801

Crystallums vingårdsspecifika Ferrum Chardonnay från deras egna vingård vid Shaw’s Mountain precis utanför Hemel-en-Aarde. Släpps i ytterst limiterad upplaga i Systembolagets webblansering den 20 oktober.

Pris 379 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 0 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent 
Crystallum

Ursprung
Walker Bay

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ung, stor och nyanserad doft av citron, lime,  stenfrukt, gröna äpplen, brioche, grapefrukt, lemoncurd och blommor. Ung, fruktig och mycket frisk smak i knivskarp balans med krispig syra. Vinet har en tydlig mineralisk karaktär med en imponerande komplexitet och en tilltalande sälta i avslutet.

Passar till
Detta vin har många matchningsmöjligheter med sin fokuserade mineralitet och härliga fräschör. Prova till eleganta fiskrätter eller ostron!

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Om produkten

Crystallum Wine personifierar framtidens Sydafrika. Och det kanske inte är så konstigt – den lilla familjeägda egendomen drivs av bröderna Andrew och Peter-Allan, söner till den man som var en av pionjärerna för odling av druvan pinot noir i regionen Hemel-en-Aarde redan på 80-talet: Peter Finlayson (som grundat familjevineriet Bouchard Finlayson Winery). Just namnet Finlayson är djupt förknippat med vinmakning i Sydafrika och de båda bröderna utgör tredje generationens Finlaysons som klivit in i vinbranchen. Men att så skulle ske var ingen självklarhet; medan Andrew är utbildad arkitekt, studerande Peter-Allan filosofi och ekonomi innan vinmakarkallet drog de båda bröderna tillbaka till vinets värld och de bestämde sig för att starta ett helt eget vineri tillsammans i slutet av 00-talet. Resultatet blev Crystallum Wines där de delar upp arbetet genom att Andrew sköter om vingårdarna medan Peter-Allan utövar sin magi i vineriet.

Att bröderna sedan dess varit lyckosamma råder det inget tvivel om: Tim Atkins MW räknar Crystallum som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2021 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till den högsta klassifikation man kan få i Bordeaux: 1er Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Crystallums viner. 2021 var även året då Peter-Allen utsågs till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report som ett slutgiltigt erkännande för sin enorma skicklighet och kunskap.

Vingårdar
Crystallum Wines grundades 2007 och den årliga produktionen låg då på blott 4,000 flaskor sauvignon blanc. Året därpå introducerades såväl pinot noir och chardonnay, som idag har blivit brödernas signum. Numera består produktionen enbart av dessa burgundiska druvsorter och vinportföljen består av såväl vingårdsspecifika viner samt blends mellan olika vingårdar.

Precis som många unga vinmakare i Sydafrika började bröderna sin bana med att köpa frukt från odlare de litade på i distriktet Hemel-en-Aarde som åtnjuter ett sällsynt svalt klimat för att vara Sydafrika. Här finns landets bästa chardonnay- och pinot noir-druvor, som kan ge Bourgogne en god match. Det dröjde inte länge innan de istället började arrendera vingårdar på långtida kontrakt. På senare år har man ökat sina egna vingårdsägor för att säkerställa att framtidens tillgång på druvor är av yttersta kvalitet. De egna vingårdarna består av: Cinema (i hjärtat av Hemel-en-Aard Ridge), högt belägna Elandskloof, rurala Shaw’s Mountain (som var brödernas första egna vingård), Vrede som är belägen i en dalgång och Kerksaal (kyrkosalen). All frukt handskördas och förs därefter till vineriet i Hemel-en-Aarde.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

2022 Ferrum Chardonnay består av 100% chardonnay. Druvorna pressas i hela klasar och fermenteras i 228- och 500-litersfat av fransk ek varav 20% är nya. Vinet lagras sedan i samma fat i 9 månader innan buteljering.