Rött vin

2021 Syrah on Shale, Gabriëlskloof

nr 5397301

Syrah on Shale är en del av Gabriëlskloofs ”landscape series” där Peter-Allan Finlayson fokuserar på egendomens toppvingårdar med de äldsta rankorna. Behöver lagras innan de avnjutes för bästa upplevelse. Från Sydafrikas ”Winemaker of the year 2021” kommer här ett riktigt prestigevin i liten upplaga. Vinet listades som en av landets bästa syrah-viner i Tim Atkins South Africa 2023 Special Report. Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 15 november 2023. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret via mejl dagen innan lansering!

Pris 379 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 4 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Gabriëlskloof

Ursprung
Western Cape

Druvor
100% syrah

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en elegant parfymerad doft med aromer av svarta körsbär, tapenade, tryffel, timjan, svart te och vit peppar. En fyllig palett kombineras med en frisk syra och greppiga tanniner som skapar en helhetsupplevelse som mynnar ut i ett friskt och närmast rödfruktigt avslut.

Passar till 
Grillat kött och smakrika anrättningar – perfekt till sommarens grillbufféer.

Lagringspotential
Från nu till 2036

Mer information

Om produkten

Gabriëlskloof är en familjestyrd egendom i den sydafrikanska kustregionen Walker Bay, beläget mellan två bergskedjor och med närhet till Atlanten. Företaget grundades år 2001 av affärsmannen Bernhard Heyns, och för den sydafrikanske Heyns är Gabriëlskloof en dröm som blivit verklighet. Tillsammans med den lokale druvbonden Barry Andersson fann man en gård strax utanför Bot River. Gården gick då under namnet ‘Avontuur, och var en mark där man tidigare odlat vete. Det visade sig snabbt att marken hade stor potential för att framställa högkvalitativa premiumviner, och idag – över 20 år senare – är gården fortfarande en framgångsrik, familjedriven angelägenhet. I vineriet basar Bernhards svärson Peter-Allan Finlayson, som 2021 blev utsedd till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report som ett slutgiltigt erkännande för sin enorma skicklighet och kunskap. Peter-Allan är mest känd för egna vineriet Crystallum Wines (som han driver tillsammans med brodern Andrew), och precis som på Crystallum arbetar Peter-Allan med så lite mänsklig intervention i vinmakningen. Allt arbete sker för hand och ett miljömässigt hållbarhetstänk genomsyras i besluten som fattas.

Ankomsten av Peter-Allan Finlayson som källarmästare 2014 inledde en ny och spännande era för företaget, speciellt med sina vinprojekt så som The Gabriëlskloof Range (med fokus på egna vingårdarna och som kan drickas direkt vid lansering), The Landscape Range (med fokus på toppvingårdarna och de äldsta rankorna, som gärna behöver lagras innan de avnjutes) och The Projects Range (där Peter-Allan kan experimentera med alternativa jäsnings- och lagringsmetoder). Viner som haft en återkommande plats i kritikers val av vin de senaste åren. Tim Atkins MW räknar Gabriëlskloof som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikation man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé. År 2021 utsåg han också Peter-Allan till ”Winemaker of the year”.

2021 Syrah on Shale är ett single vineyard-vin som enbart producerades i 2,200 flaskor. Druvorna kommer från en vingård med Bokkeveld-skiffer – därav namnet Syrah on Shale (Syrah på skiffer). Vingården har en hög andel lera som skapar förutsättningar för perfekt dränering och vattentillgång och druvor med stor fruktrikedom och koncentration. Ytterligare en viktig faktor för druvornas kvalitet är vinden – vingården ligger placerad så arr den möter sydöstanvindens fulla kraft. Druvorna handplockas och placeras i små korgar för att därefter föras direkt till gårdens kylrum, där de spenderar en natt. 50% av druvorna avstjälkas och resterande del pressades som hela klasar. Vinet jästes med hjälp av vilda jäststammar i öppna jäskar med förlängd maceration efter jäsningsprocessen var avslutad. Vinet lagrades därefter i en mix av gamla 500-liters ekfat och 10% ny fransk ek i 14 månader.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Tim Atkins MW: 95 poäng ”Fleshier and more concentrated than Gabriëlskloof’s Sandstone Syrah, this is also denser and more backward in style, showing aromas of iodine and wild Mediterranean herbs, damson and blackberry fruit and added structure and flavour from the inclusion of 50% whole bunches.”