Vitt vin

2022 Vouvray Clos de Rougemont, Domaine Vigneau-Chevreau

nr 9245701

Vouvray Clos de Rougemont är Vigneau-Chevreau prestigevin och är gjort på druvor från vingården Abbaye de Marmoutier. Vinet är ett underbart exempel på vad chenin blanc från Loire-dalen kan vara när det är som bäst!

Pris 239 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 2 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Vigneau-Chevreau

Ursprung
Vouvray AOC

Druvor
100% chenin blanc

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ett läskande torrt vin med toner av gul frukt, galiamelon, stenfrukt och hint av mineral. Den lilla mängden restsötma bidrar med kropp och frukt och balanseras perfekt av den höga syran som gör vinet läskande krispigt och torrt. Ett mycket välgjort med en härlig fruktsyra och bra längd.

Passar till
Läckert på egen hand men passar även perfekt till  fisk- och skaldjursrätter samt smakrikare rätter på ljust kött.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Servera vid 8 grader.

Om produkten

Domaine Vigneau-Chevreau etablerades 1875 i hjärtat av Vouvray, de fem ursprungliga hektaren har idag vuxit till drygt 33 hektar. Vingården har gått i generationer och varje generation har sett det som sitt ansvar att lära upp och lämna över vingården i bästa möjliga skick till kommande generation. Idag drivs den av två bröder som tillhör den femte generationen Vigneau. Sedan 1995 arbetar de helt biodynamiskt och är ekologiskt certifierade. Touraine är känt för sitt milda klimat och Vouvray som ligger i den norra delen kapitaliserar på det bästa av det maritima klimatet – vintrar nästan helt utan problematiska frostar, sommar utan överdriven värme och långa soliga höstar. De sydliga sluttningarna bidrar också med positiva effekter, maximalt med solljus förklarar den karaktäristiskt tidiga växtsäsongen. Vingårdarna är rika av kalksten och kisel. Vigneau-Chevreaus vinodlingar ligger utspritt över 4 av de 8 byar som finns inom appellationen Vouvray. Chenin blanc är den enda tillåtna druvan i området och den kan te sig väldigt olika beroende på hur den behandlas. De producerar ett antal stilla viner, dels i olika söthetsgrad, dels från olika vingårdslägen och två mousserande viner där den ena är Pétillant.

2022 Vouvray Clos de Rougemont är egendomens prestigevin gjort på druvor från vingården Abbaye de Marmoutier som har lerkalkig jord. Skörden sker manuellt och vinet i alkoholjäsningen använder man enbart i vingården naturligt förekommande jäst. Druvorna plockas när de nåt en hög mognad men tack vare druvans naturligt höga syra uppvisar vinet en perfekt balans mellan frisk och energisk syra och en charmerande fruktsötma. Vinet jäser i ekfat och får sedan vila på sin jästfällning några månader fram till buteljering på våren.