Rött vin

2022 Whole Bunch Syrah, Gabriëlskloof

nr 9015101

Whole Bunch Syrah är en del av Gabriëlskloofs ”project range” där Peter-Allan Finlayson experimenterar med alternativa jäsnings- och lagringsmetoder, där vinerna produceras i liten upplaga. Här finner du en mycket spännande och eterisk variant av druvan syrah som jäst som hela klasar enligt gamla metoder. Ett mycket fruktdrivet och charmigt vin som fungerar både att dricka svalt som det är, till charkbrickan eller till smakrika grillrätter.

Pris 200 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 4 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Gabriëlskloof

Ursprung
Western Cape

Druvor
100% syrah

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en elegant parfymerad doft med aromer svarta körsbär, tapenad, lavendel, stjärnanis och vit peppar. En fyllig palett kombineras med en frisk syra och mjuka tanniner som ger en len och rund munkänsla som mynnar ut i fräscht och nästan rödfruktigt avslut.

Passar till 
Grillat kött och smakrika anrättningar – perfekt till grillbufféer.

Lagringspotential
Dricks nu, men tåls att lagras till 2030

Mer information
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Om produkten

Gabriëlskloof är en familjestyrd egendom i den sydafrikanska kustregionen Walker Bay, beläget mellan två bergskedjor och med närhet till Atlanten. Företaget grundades år 2001 av affärsmannen Bernhard Heyns, och för den sydafrikanske Heyns är Gabriëlskloof en dröm som blivit verklighet. Tillsammans med den lokale druvbonden Barry Andersson fann man en gård strax utanför Bot River. Gården gick då under namnet ‘Avontuur, och var en mark där man tidigare odlat vete. Det visade sig snabbt att marken hade stor potential för att framställa högkvalitativa premiumviner, och idag – över 20 år senare – är gården fortfarande en framgångsrik, familjedriven angelägenhet. I vineriet basar Bernhards svärson Peter-Allan Finlayson, som 2021 blev utsedd till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report som ett slutgiltigt erkännande för sin enorma skicklighet och kunskap. Peter-Allan är mest känd för egna vineriet Crystallum Wines (som han driver tillsammans med brodern Andrew), och precis som på Crystallum arbetar Peter-Allan med så lite mänsklig intervention i vinmakningen. Allt arbete sker för hand och ett miljömässigt hållbarhetstänk genomsyras i besluten som fattas.

Ankomsten av Peter-Allan Finlayson som källarmästare 2014 inledde en ny och spännande era för företaget, speciellt med sina vinprojekt så som The Gabriëlskloof Range (med fokus på egna vingårdarna och som kan drickas direkt vid lansering), The Landscape Range (med fokus på toppvingårdarna och de äldsta rankorna, som gärna behöver lagras innan de avnjutes) och The Projects Range (där Peter-Allan kan experimentera med alternativa jäsnings- och lagringsmetoder). Viner som haft en återkommande plats i kritikers val av vin de senaste åren.

Tim Atkins MW räknar Gabriëlskloof som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2023 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikation man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé. År 2021 utsåg han också Peter-Allan till ”Winemaker of the year”.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

2022 Whole Bunch Syrah är en del av Gabriëlskloofs ”project range” där Peter-Allan Finlayson experimenterar med alternativa jäsnings- och lagringsmetoder, där vinerna produceras i liten upplaga. I detta fall rör det sig om en spännande version av druvan syrah. De handskördade druvorna når jäskaren i hela klasar med hjälp av gravitationen – därav namnet whole bunch – ett gammalt och traditionellt sätt att göra vin. När druvorna jäser i hela klasar möjliggörs jäsningen av hela bär som inte krossats. Detta skapar en egen jäsningsprocess inne i varje enskild druva – så kallad carbonic maceration; kolsyrejäsning. Metoden går ut på att öppna jäskärl fylls med oskadade druvklasar. Klasarna i botten krossas av de andra druvornas tyngd och de jästsvampar som finns naturligt på druvornas skal når musten och jäsningen startar. Koldioxiden som bildas vid denna jäsning tränger ut luften ur jäskaret och bäddar in de oskadade druvorna högst upp. I denna miljö jäser de oskadade druvorna inifrån och spricker slutligen, såkallad intracellulär jäsning. Metoden ger vinet en lätt, fruktig och frisk karaktär med mjukt eleganta tanniner. Efter jäsningen som pågår i 10 dagar avlägsnas alla jästsediment och vinet spenderar därefter 10 månader i ståltankar. Ett mycket fruktdrivet och charmigt vin som fungerar både att dricka svalt som det är, till charkbrickan eller till smakrika grillrätter.

Vinexperternas omdömen

DinVinguide, Sofia Ander (2023-07-03) ”Peppar, tobak, ceder, järnig sälta och rejält med skogsbär – det väntas i detta personliga syrah-vin från Sydafrika som görs på hela klasar – whole bunch. Det är stramt, snyggt, lagringsdugligt men framför allt grillvänligt 2023.”