Vitt vin

2020 Chinon Les Charmes Blanc, Charles Joguet

nr 9285401

Fantastisk vit Chinon från Loire-benchmarksproducenten Charles Joguet. Dricker väl i sin ungdom men kommer utvecklas fenomenalt under de kommande tio åren!

Pris 369 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 0 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Charles Joguet

Ursprung
Chinon AOC

Druvor 
Chenin blanc

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Frisk och generös doft av gula och gröna äpplen, melon, örter, sten, solmogen citron, nötter och mineral. Smaken definieras omedelbart av sin krispiga syra och runda kropp. Vinet har komplext med fin intensitet i frukten, finstämd balans och ett långt fruktigt avslut.

Passar till
Ett mycket matvänligt vin som passar till såväl stek och grillad fisk som rätter med kyckling och kalv. Passar också bra till ostbrickan.

Lagringspotential
Från nu till 2038

Mer information 
Om vinet ska drickas ungt kan det med fördel dekanteras och avnjutas i stora bourgognekupor

Om produkten

Domaine Charles Joguet i Chinon är en av de mest välrenommerade producenterna i Loiredalen. Grundades 1957 av Charles själv som då också hade påbörjat en bana som konstnär. Vinerna som görs här karaktäriseras av respektive vingårds terroir och man blandar inte druvor från olika gårdar. Med låga skördeuttag och en oerhört hög ambitionsnivå gör man mycket prisvärda viner oavsett kvalitetsnivå. De mest berömda vinerna är Clos du Chene Vert och Clos de La Dioterie, men man gör även ett antal andra viner i lägre prisklasser, varav en vit chenin blanc. Charles Joguet har dragit sig tillbaka från den operativa skötseln av domainen och ägnar numera större delen av sin tid till sin konst. Nu sköts vingården av de starka personligheterna Jacques Genet, hans dotter Anne-Charlotte Genet och Kevin Fontaine. Man arbetar biodynamiskt och med hänsyn till årstidernas rytm och det naturliga kretsloppet, med stor respekt för natur och tradition.

2020 Chinon Les Charmes Blanc görs på druvor från en 3 hektar stor vingård precis på gränsen av appellationen Chinon. Vingården har en jordmån av lerhaltig kalksten som passar sig utmärkt för odlande av chenin blanc. Rankorna planterades mellan 1994 och 1999 och ger i genomsnitt ungefär en skörd på 20-30 hl/ha.

Druvorna skördas för hand vid optilam mognad och pressas sedan i en modern pneumatisk press innan juicen överförs till 225-litersfat varav 1/3 är nya (och resterande del använda 1 gång). Vinet fermenteras i en väldigt sval källare (5-13 grader) och bidrar till en sval och långsam fermentering som lyfter vinets arom och struktur. Jästfällningen i faten rörs med jämna mellanrum om och efter 9 månader överförs vinet till rostfria ståltanker innan buteljering.