Vitt vin

2021 Chevalier-Montrachet Grand Cru, Domaine Etienne Sauzet

nr 9332201

Storslaget Grand Cru från en av Bourgognes bästa producenter – Domaine Etienne Sauzet släpps i extremt limiterad upplaga i Systembolagets webbsläpp den 7:e september.

Pris 9499 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent
Domaine Etienne Sauzet

Ursprung
Chevalier-Montrachet Grand Cru AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ej provad

Passar till
Fiskrätter – gärna med smörbaserade såser, fågel, kalv

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Etienne Sauzets hemsida

Om produkten

När Etienne gick bort 1975 var det inte uteslutande dottern Colette som tog över – hon hade nämligen gift sig med Jean Boillot som hade en egen firma och ägorna kom sedan att delades upp mellan deras tre barn. Samtliga syskon har förvaltat arvet väl med egna blomstrande rörelser, men familjenamnet ”Domaine Etienne Sauzet” kom att tillfalla yngsta barnbarnet Jeanine Boillot och hennes man Gérard Boudot. Många var inledningsvis rädda att storhetstiden skulle vara över nu när Etienne var borta, men Gérard Boudot visade sig snabbt vara synnerligen skicklig vinmakare som förvaltat arvet väl och numera anses han till och med ökat kvalitén ytterligare. Den volym som försvann i samband med arvisskiftet har Gérard och Jeanine vägt upp genom att köpa druvor från pålitliga och högkvalitativa odlare. Idag drivs egendomen av Gérard och Jeanine och deras dotter Emilie och hennes man Benoît Riffault. Sancerre-bördige Benoît började som en praktikant år 2002 men kom med tiden att gifta in sig i familjen och är nu en del av den framgångssaga som ännu bara sett sin början.

Vinerna från Sauzet är eleganta och finstämda med fin fruktighet i kombination med mineraltoner och väl avvägd användning av fat. Hans viner är ett ypperligt exempel på betydelsen av växtplats och ”terroir”. Alla Sauzets viner visar upp olika personligheter beroende på ursprung. Boudot understryker att vinifikationen skiljer sig från år till år beroende på årgångens förutsättningar vilket innebär att man måste vara flexibel i sitt arbete, men att i en given årgång så vinifieras de flesta vingårdslägen på nästan identiskt sätt. Efter att skörden har bärgats skickas druvorna snabbt till vineriet och pressas mycket varsamt i pneumatiska pressar. Efter nedkylning jäser vinerna i ekfat vi ungefär 20ºC, en process som beroende på årgång kan ta allt från 2 veckor till ett par månader. Processen övervakas noggrant. Man använder sig av ca 1/3 nya fat i 10-18 månader där vinerna genomgår malolaktisk jäsning och får vila på sin fällning. Längden i ekfat bestäms av vinets ursprung, 10 månader för Bourgogne, 12 månader för kommunviner och upp till 18 månader för Premier och Grand crus. Viss bâtonnage sker under tiden om än utan överdrift. Slutlagring sker på rostfria ståltankar i 6 månader varefter man sedan filtrerar vinerna mycket försiktigt innan buteljering.

Montrachet Grand Cru är utan tvekan den mest kända av vinvärldens chardonnayvingårdar och flaskorna kostar inte sällan mer än 5000 kronor styck. Vingården är all-in-all 7,99 hektar formade som en rektangel som går från nordöst till sydöst och delas mellan de båda byarna Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet. Den huvudsakliga delen av vingården sluttar mot sydöst och får därmed båda morgon och eftermiddagssol. Jordmånen i vingården består av kalksten och märgel. Vingården nämndes för första gången redan på 1200-talet när den lokala benediktin-klostret fick vingården donerad till sig och fram tills franska revolutionen så passerande den många händer inom såväl kyrkan som den lokala adeln innan den slutligen auktionerades av.

Kring vingården ligger fyra andra grand cru-vingårdarna som alla delar Montrachets namn: Chevalier-Montrachet (den bäst ansedda av ”småsyskonen”), Bâtard-Montrachet, Bienvenues-Bâtard-Montrachet och Criots-Bâtard-Montrachet. Historien till namnen på ”småsyskonen” säger att en adelsman delade upp sitt innehav av vingården och gav ena delen till sin rättmätiga son – en riddare (chevalier) – och den andra delen till sin utomäktenskapliga son – en bastard.