Mousserande vin

2020 Cuvée Royale Blanc de Blancs, Simonsig Estate

nr 9504801

2020 Cuvée Royale Blanc de Blancs lagrats extensivt på sin jästfällning, vilket har gett en mycket fin mousse med utsökt brödiga aromer. Ett riktigt toppvin från Simonsig.

Pris 219 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Simonsig Estate

Ursprung
Stellenbosch

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
12.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En fräsch bouquet av vita persikor, gula äpplen, citrusblommor, mandariner och brioche. I smaken finns inbjudande och eleganta aromer av citrus, gröna äpplen, gula plommon och brioche. Moussen är mycket delikat med små, fina bubblor. Vinet har ett uppfriskande, smakrikt, brödigt och torrt avslut.

Passar till
Perfekt till havskräftor, räkor, krabba, hummer samt till ostron.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs våran Sydafrika årgångsguide här!

Om produkten

”Simonsig” är afrikaans för ”Simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med deras roll som pionjärer inom Sydafrikansk vinmakning. Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans och Liza Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Bland annat var han först att buteljera mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden (idag känt som Méthode Cap Classique) i form av Kaapse Vonkel år 1971. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av den numera avlidne Frans söner; François Malan (som sköter om vingårdarna) och Johan Malan (som är egendomens wine director som år 2020 utsågs till  ”Diners International Wine Maker of the Year ”). Barnbarnen François-Jaques, Christelle och Michael utgör tredje generationen som idag också är involverade i företaget, bland annat utsågs Michael Malan nyligen till Cellarmaster på gården.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs våran Sydafrika årgångsguide här!

Cuvée Royale Blanc de Blancs: Simonsig Estate var Sydafrikas första vinproducent att göra ett mousserande vin enligt den traditionella metoden (som i Champagne) när man 1973 lanserade första årgången av Kaapse Vonkel 1971. Denna stil kom senare att regleras och kallas Méthode Cap Classique (MCC). Efter en studieresa som Johan Malan gjorde till Champagne 1990 föddes idén till att göra en Blanc de Blancs av hög kvalité på chardonnay och 1992 blev den verklighet. Alla druvorna till Cuvée Royale plockas för hand i små korgar och genomgår därefter en noggrann selektering innan de genomgår en försiktig pressning. Vinet jäser i ståltank för att bevara frukten så bra som möjligt. Vinet vilar i minst 3 år på sin jästfällning i flaska innan degorgering. Dosage: 3,1 gram/liter (0,31 gram/100 ml).

Vinexperternas omdömen

DinVinguide, Sofia Ander (2023-11-27):”Simonsig – pionjären av mousserande eller Cap Classique som det heter i Sydafrika – fixar fräschören, pigg citrus, krispet, syrlig stenfrukt och en löjligt trevlig prislapp. Ett Kap Classique kan man säga!” 

Vinbanken, Christian Stojkovic (2023-11-29): ”Friskt öppen och trevlig doft med gula äpplen, päron, persika, lite rökiga aromer, blommor, bra mousse, balans, bra syra, sälta och ett krispigt piggt avslut. Gjort på chardonnay och ger mycket bubbelkvalitet för pengarna.”

Wine Table, Pär Strömberg (2023-11-30): ”Exklusivt och välgjort som om det vore från Champagne skulle kosta minst det dubbla. Gulfruktig nos, läskande frisk syra med en saliverande mineralisk sälta och gul stenfrukt, mycket välbalanserat med mjuk aromatisk mousse, lättgillat med hög fräschör. Simonsig har lett utvecklingen av mousserande vin i området och är en sann pionjär värd att upptäckas.”