Vitt vin

2020 The Grapesmith Mediterraneo, Simonsig Estate

nr 7876501

Mediterraneo ingår i The Grapesmith-serien som är Johan Malans eget specialprojekt. Endast ett fåtal fat släpps årligen av denna spännande cuvée bestående av en mix av flera olika gröna rhônedruvor. Av årgång 2020 gjordes enbart 10 fat.

Pris 229 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Simonsig Estate

Ursprung
Stellenbosch

Druvor
44% rousanne, 35% marsanne, 11% grenache blanc, 6% verdelho och 4% bourboulenc

Alkoholhalt
13,4%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en parfymerad doft med toner av lime, citronverbena, persika och kalklik mineralitet kombinerad med blommig akacia. Smaken är komplex med en frisk syra som balanserar upp vinets rondör. Eftersmaken och lång och kryddig. Ett djupt intensivt vin och en stor upplevelse!

Passar till
Passar till kraftfulla rätter med fisk eller fågel

Lagringspotential
Från nu till 2027

Mer information
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Om produkten

”Simonsig” är afrikaans för ”Simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med deras roll som pionjärer inom Sydafrikansk vinmakning. Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans och Liza Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Bland annat var han först att buteljera mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden (idag känt som Méthode Cap Classique) i form av Kaapse Vonkel år 1971. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av den numera avlidne Frans söner; François Malan (som sköter om vingårdarna) och Johan Malan (som är egendomens wine director som år 2020 utsågs till  ”Diners International Wine Maker of the Year ”). Barnbarnen François-Jaques, Christelle och Michael utgör tredje generationen som idag också är involverade i företaget, bland annat utsågs Michael Malan nyligen till Cellarmaster på gården.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Mediterraneo ingår i The Grapesmith-serien som är Johan Malans eget specialprojekt. Namnet är en hyllning till medelhavsklimatet som råder i området kring Stellenbosch. Med sina milda, våta vintrar och långa torra somrar är det idealt för att odla vin, särskilt för sydfranska och sydeuropeiska druvsorter. Detta vin är en hyllning till dessa druvor som verkligen kommer till sin rätt. Vinet är en spännande blend av ett stort antal druvsorter:

Roussanne 44%: Rhônedruvan roussanne mognar tidigt och 2020 var inget undantag. Druvorna skördades dem 19 februari från en höghöjdsvingård i ett svalt sydvästligt läge. Druvorna pressades i hela klasar under mycket varsam hantering för att bara få fram must med delikata smaker. Jäsningen initierades med naturliga jäststammar och vinet lagrades i 11 månader på 7-12 år gamla ekfat på sin jästfällning med regelbunden bâttonage, men utan malolaktisk jäsning.
Marsanne 35%: Druvorna skördades den 12 februari från en sval vingård med utsikt över Flase Bay. Druvorna jästes som hela klasar. Jäsningen initierades med hjälp av naturliga jäststammar och lagrades därefter i ekfat utan bâttonage och utan malolaktisk jäsning. Att druvorna skördades tidigt med hög bibehållen syra fungerade väl som en balans mot den mycket fylligare och fetare roussanne.
Grenache blanc 11%: Druvorna skördades den 27 februari och krossades innan en kort skalmaceration på 2 timmar. Vinet jästes med naturligt förekommande jäststammar på franska barriquer och spenderade 12 månader på fat.
Verdelho 6%: Druvorna skördades den 17 februari och jästes som hela klasar. Jäsningen initierades med hjälp av naturliga jäststammar och lagrades därefter på barriquer. Verdelho-druvan är en klassik Madeira-druvsort och Simonsigs odlingar från 1996 är landets äldsta planeteringar av druvan. Odlingen består av blott sju rader rankor.
Vinifikation: Bleningprocessen inleddes genom att hitta den perfekta matchen mellan roussanne och marsanne och därefter addera den lite mer zestiga grenache blanc för att bidra med citrustoner. Grenache blanc tillsattes för att ge vinet elegans och verdelho för att ge vinet sin slutliga balans.

Vinexperternas recensioner:

Dinvinguide, Sofia Ander (2023-05-01): ”Alltid en salig blend på lite av varje  – 44 % roussanne, 35 % marsanne, 11 % grenache blanc, 6 % verdelho och 4 % bourboulenc, om vi ska vara helt exakta. I glaset väntas gula äpplen, vita fikon, apelsinskal och torkad salvia. In med några rostade mandlar och cashewkräm också. När vi ändå är i farten liksom. Smarrigt!”

Nya Wermlandstidningen, Sofia Ander (2023-05-04): ”Lekfull mix på bland annat roussanne, marsanne och grenache blanc som formar ett personligt och kryddigt vin, knökat med fikon, mandarin, vita mandlar och gula stenfrukter. Kalas till ljust kött, fet fisk och fågel.”

Winetable, Pär Strömberg (2023-05-03): ”Reduktiv, naturlig nos, gul frukt, smörkola och örter, i en tät fet och fyllig stil med utsökt finess. Örtigt avslut med inslag av trä och bark, syrlig frukt, frisk syra, energisk och välbalanserat. Annorlunda druvkombo för området bestående av roussanne, marsanne, grenache blanc, bourboulenc och verdelho från Simonsig där sönerna Malan nu sköter egendomen i ny generation. Här bjuds vi på en medelhavskyss som flirtar med klimatet i Stellenbosch på klassiska rhônedruvor med spansk touch.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2023-05-03): ”Aromatiskt med gula äpplen, päron, persika, blommor, pomerans, örter och varma kryddor. Smakrikt med massor av karaktär av bivax, äpplen, citrus och rostade nötter. Servera väl kylt för att framhäva syran. Passar till en vegetarisk moussaka. Gjort på 44 % roussanne, 35 % marsanne, 11 % grenache blanc, 6 % verdelho och 4 % bourboulenc.”

Allt om Vin/Expressen (2023-04-21): ”Generöst med drag av mogna, gula frukter, nötter, citrus och en försiktig touch av honung. Fin syra som ger balans.”