Vitt vin

2022 Sancerre Les Boucauds, Domaine Claude Riffault

nr 7990801

2022 Sancerre Les Boucauds är ytterligare ett av biodynamiske Stéphane Riffaults imponerande vingårdslägen – gjort i en tilltalande krispig stil med rund kropp och stor komplexitet. Ett vin som verkligen imponerar!

Pris 399 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Domaine Claude Riffault

Ursprung
Sancerre AOC

Druvor
100% sauvignon blanc

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En aromatisk doft med aptitretande toner av fläder, krusbär, svartvinbärsblad, citrus, stenfrukt och mineral. Les Boucauds är ett elegant vin med en stålig mineralton i perfekt balans. De blommiga och fruktiga tonerna i doften återkommer även i smaken. Eftersmaken är krispig och lång.

Passar till
Ett elegant vin som passar utmärkt till fisk med vitvinssås, gärna med lite extra syra i, citronmarinerad kyckling eller sparris. Vi rekommenderar en frisk sallad med citrusbaserad dressing med smulad getost.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information

Om produkten

Stéphane Riffault är Sancerres starkast lysande stjärna. Han producerar nyanserade och texturerade viner med en närmast sömlös finess och en sällan skådad elektrisk nerv. Det här är viner att älska och dom är helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau. Domaine Claude Riffault drivs idag av Stéphane Riffault, som är femte generationens vinmakare. Han klev in i familjeföretaget år 2001 och tog över nycklarna till källardörren helt år 2015. Stéphane har sedan hans intåg tagit stora steg för att förfina och förbättra gårdens arbete. År 2008 implementerade han handskörd och årgång 2013 togs första stegen till ekologisk certifiering (som erhölls 2016) – något som sedermera kom att leda till biodynamisk konvertering två år senare.

Ödmjuke Stéphane Riffault förstod tidigt att han satt på guld. Sancerreviner hade under lång tid gjort sig kända för skapa friska, fräscha och relativt enkla viner, men Stéphane ville flytta gränserna för vad appellationen klarade av; han ville visa upp att Sancerre har bland de bästa jordmånerna i hela Frankrike med potential att skapa viner av yttersta finess, komplexitet och lagringsduglighet. Låter förresten namnet Riffault bekant? Stéphanes bror Benoît har gjort samma avtryck i Bourgogne som vinmakare på närmast legendariska Etienne Sauzet. Kopplingen till Bourgogne (där båda bröderna studerat och där Benoît stannade kvar) är uppenbar och tydlig i Stéphanes viner, utan att för en sekund vara en Bourgognekopia – det han gör är helt unikt. Istället har Stéphane på egen hand lyckats återuppfinna Sancerre i en tappning som är så enastående fjällbäcksren att vi helt enkelt saknar ord för att beskriva det – det måste upplevas.

Vingårdarna behandlas försiktigt och med respekt för naturen i enlighet med biodynamiska principer. Bland annat låter man ogräs växa mellan vinraderna för att dra till sig insekter och för att skapa dynamik och konkurrens i vingården. Riffault håller ett relativt lågt skördeuttag och hård beskärning i vingården för att garantera en optimalt mogen och utvecklad druva. Stéphanes 2022 Sancerre Les Boucauds kommer från en liten parcell där rankornas ålder varierar mellan 10-50 år. Jordmånen är djup Kimmeridgian-kalkjord kallad Terres Blanches som är över 140 miljoner år gammal. 80% procent av vinet har lagrats i ståltank, och resterande av vinet i stora ekfat i 10 månader.

Vinexperternas omdömen

Vinous (Rebecca Gibb MW): 92-94 poängThe 2022 Les Boucauds sashays around the mouth. It is rich and rounded, possibly due to the deep clays on the clay limestone with a ripe, almost tropical aromatic profile offering melon, pear and pineapple alongside white flowers. A rather satisfying style.”