Rött vin

2022 March Hare of the Barossa Mataro, Dandelion Vineyards

nr 9423401

2022 March Hare of the Barossa mataro är ett modern uttryck för druvan mourvèdre som i Australien kallas för mataro. Ett givet val till kraftigare kötträtter eller charkuterier.

Pris 199 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 4 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Dandelion Vineyards

Ursprung
Barossa Valley

Druvor
100% mataro

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En koncentrerad och fruktig doft med inslag av björnbär, jord, charkuterier och örter. Smaken är sval och för tankarna till södra Frankrike med en god balans mellan solmogen frukt, syra och kropp. Eftersmaken är lång.

Passar till
En god följeslagare till grillat – såväl köttbiten som fina hantverkskorven. Passar även väl till hemgjord pizza.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2018 Lions Roar of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och  2021 utsågs de till ”Winery of the Year” av Winemaker Challenge International Wine Competition, för att nämna några. Senaste utmärkelsen var prestigefyllda ”New World Producer of the Year 2020”. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

2022 March Hare of the Barossa Mataro är ett spännande och smakrikt vin där Elena Brooks på Dandelion hämtar sina druvor från Tam och Jessie Auricht’s vingård nära Marananga i Barossa. Här är jordmånen perfekt för druvan mataro (det australiensiska namnet på franska druvsorten mourvèdre). De handskördade druvorna valdes varsamt ut av ett skördeteam bestående av familj och vänner under sista veckan i mars. Druvorna krossades varsamt och fördes sedan över till öppna jäskar. Efter 14 dagars jäsning pressades druvorna och fördes över till gamla franska barriquer där det spenderade 20 månader. Vinet buteljerades utan filtrering.

Namnet på vinet kommer, som så många andra av Dandelions viner, från Lewis Carrolls bok Alice i Underlandet. ”March hare” är det engelska namnet på påskharen och är också en litterär figur i just Alice i Underlandet. Påskharen och Hattmakaren är centrala figurer i kapitel sju där de anordnar ett tekalas. Att just påskharen fick ge inspiration åt vinets namn beror på att vingårdens läge gör den omringad av mängder av vilda djur, där just områdets harar blir som galna så fort som druvorna har börjat närma sig mognad i mars och med glädje anländer från alla håll och kalasar på vingårdens frukt. ”The March Hare knows quality fruit when making a mad dash for Mataro”, som Dandelion själva säger.

Vinexperternas omdömen

WineTable. Pär Strömberg (2024-03-24):”Här från samma producent som ovan, en ren mataro, lokalt namn för mourvèdre eller monastrell med mineralisk stenkross och frisk mörkrödbärig och örtig med mynta och eucalyptus. Torr och stram med syrlig koncentrerad mörk frukt där en viss fatkaraktär i backspegeln ger ett torrt och soligt avslut.”

Dina Viner Professional Edition, Per Bill (Årg 20, nr 2024-09, Issue 489): 90++ poäng ”Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen frukt, bra koncentration, bra syra och inslag av mörka körsbär, cassis, violer, choklad, ceder, mineraler och fat. En cuvée på 100% Mataro.”