Vitt vin

2021 Saint-Aubin La Princée, Hubert Lamy

nr

Saint-Aubin La Princée från högt uppskattade Hubert Lamy och den magiska Bourgogneårgången 2021. Ett vin att såväl njuta som spara under många år framöver. Endast 120 flaskor finns tillgängliga och lanseras via Systembolagets webbsläpp.

Pris kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt, Biodynamiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Hubert Lamy

Ursprung
Saint-Aubin AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ren, pigg och tät doft med mineraltoner och fruktiga inslag av mogna äpplen, citron, lime och nyanserade fattoner. Vinet är aningen reduktiv när det är ungt. Lufta därför vinet så får du ett mer komplext och tillgängligt vin även utan lagring. Det här vinet har ett närmast elektriskt anslag som engagerar från första stund. Kristallklart klingande som en fjällbäck och sprakande som ett tomtebloss med toner av gul frukt, rökig mineral och en sälta som omfamnar den kryddiga strukturen. Det här vinet är lika djupt som Vättern och minst lika trolskt.

Passar till
Perfekt till ångkokad eller ugnsbakad vit fisk, ostron eller lätta, eleganta förrätter med fisk som basingrediens.

Lagringspotential
Från nu till 2039

Mer information
Dekantera gärna vinet om du serverar det ungt.

Om produkten

Domaine Lamy – Saint-Aubins klarast lysande stjärna. Det går att spåra ättlingar till familjen Lamy i Saint-Aubin ända tillbaks till 1640-talet, men det är de senaste två generationerna som har satt namnet Lamy på den Vinösa kartan. Firman Domaine Hubert Lamy grundades av mannen med samma namn år 1973 och bestod då av 8 hektar vingårdar. År 1981 stod det nya vineriet klart att använda och på 1990-talet började man köpa mer mark och planterade även om en del pinot noir-vingårdar till den, för området mer gynnsamma, chardonnaydruvans förmån. Det var emellertid när Huberts son, Olivier, klev in i familjeföretaget år 1996 som allting verkligen tog fart. Innan dess hade Olivier jobbat hos legendariska Méo-Camuzet, och hans första beslut vid återvändandet till familjegården var att sluta sälja egendomens druvor till négocianter. Idag äger man 16,5 hektar fördelat på 20 appellationer. Olivier var en av de första vinmakarna i Côtes de Beaune att övergå från barriquer till större ekfat – ofta så stora som mellan 350-600 liter. Hans viner är strikt klassiska, förfinade, rena och mineraldrivna och kvalitetsnivån är ofta högre än konkurrenters viner från mer hypade områden. Det här är verkligen en framtidsproducent att hålla ögonen på – kom ihåg vart du läste det först!

Druvorna i 2021 Saint-Aubin La Princée kommer från tio olika lotter i Saint-Aubin som gav ett skördeuttag på ungefär 50 hektoliter. Saint-Aubin, som ligger mellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet, är inte lika känd som sina grannar vilket gör att man ännu får betydligt mer vin för pengarna. Jordmånen är kalkrik och ger viner med fräschör och mineraltoner. Druvorna till det här vinet pressas i hela klasar och får jäsa naturligt. Det får sedan ligga på tio år gamla ekfat. Resultatet är ett välgjort och stilfullt vin som vinner på lagring, men som blir njutbart redan efter några timmar i karaff. Till följd av stora problem med vädrets makter var skörden 2021 mycket liten.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!