Rött vin

2020 Chianti Classico Riserva Bugialla, Fattoria Poggerino

nr 7476501

2020 Poggerino Chianti Classico Riserva Bugialla är ett av biodynamiska vingården Fattoria Poggerinos toppviner. Wine Spectator: 94 poäng

Pris 379 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent 
Fattoria Poggerino

Ursprung
Chianti Classico DOCG

Druvor
100% sangiovese grosso

Alkoholhalt
14.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Bugialla har en angenäm och  komplex doft med aromer av röd frukt som röda körsbär, röda plommon, röda vinbär och mogna tranbär, samt inslag av örter, läder och tobak. Stiltypiskt rödfruktigt frisk  med uppstramande och fint snidade tanniner, välintegrerade fattoner och en intensiv arombild som avslutar i en lång kryddig eftersmak

Passar till
Passar utmärkt till kraftiga kötträtter, grytor och raguer. Varför inte till en värmande pasta eller lasagne?

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Serveras vid 16 grader i större kupor.

Om produkten

Fattoria Poggerino är en liten familjevingård som ligger i Radda i Chianti. De hyser den allra största respekt för naturen, och praktiserar ekologisk och biodynamisk odling. Vingården drivs idag av syskonen Piero och Benedetta. Piero är utbildad agronom och oenolog, med fast övertygelse för de biodynamiska principernas vikt för att skapa vin. Han spenderar så mycket tid i vingårdarna att han lokalt är känd som “vinmakaren som känner och omtalar alla sina vinstockar med namn”. Fattoria Poggerino omfattar idag 43 hektar, varav 12,5 hektar är vigd åt vinodling. Vingårdsnamnet Poggerino kommer från ordet “poggio” som betyder kulle, eftersom alla hus som tillhör vingården ligger på just en kulle. Vinfälten ligger i de kallaste delarna av Chianti, på 450 till 500 meter över havet i syd och sydvästlig riktning. Det skapar möjlighet för rankorna att bada i värme på dagarna samtidigt som nätternas kyla göra att vinernas fräschör bibehålls. Jordmånen, som de lokalt kallar “galestro” är mycket stenig och ger bra dränering. Den långa mognadsprocessen och den väldränerade jordmånen bidrar till att sangiovese utvecklas på bästa möjliga sätt.

Druvorna 2020 Poggerino Chianti Classico Riserva Bugialla kommer från en2,5 hektar stor vingård planterad 1973 i Radda, Chianti. Allting skördades för hand med en rigorös kontroll av varje druvklase. Druvorna transporteras därefter varsamt till vineriet i små lådor (för att druvorna skall komma fram i så fint skick som möjligt). Poggerino nyttjar såväl modern teknik som gamla traditioner i sin vinmakning. Jäsningen och den malolaktiska jäsningen sker i cementtankar. De tillsätter ingen jäst eller enzymer utan låter den naturliga jästen som sitter på druvornas skal initiera jäsningen. Lagringen sker i stora, begagnade slavonska tonneau-ekfat på 2000 och 2500 liter. Fatlagringen äger rum i 18 månader, och därefter blandas vinerna från de olika faten innan de buteljeras. Poggerino varken filtrerar eller klarar vinet – all stabilisering sker med hjälp av gravitationen. Vinet ligger därefter minst 12 månader i flaska före lansering.

Namnet Bugialla kommer från den medeltida kyrka i anslutning till Fattorias Bed and Breakfast. Kyrkan är så känd att när du kollar på Google Maps kommer det att stå Bugialla och inte Fattoria Poggerino där gården ligger. Piero berättar att han försökt gräva bakåt i historien för att förstå bakgrunden till namnet, men dess namnursprung är höjt i dunkel. Numera är den således namnet just på Pieros allra finaste vingårdsläge.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Wine Spectator (Bruce Sanderson): 94 poäng ”An enticing red, with smoky black cherry and blackberry flavors stitched into a supple texture. Reveals iron, sanguine, earth and juniper details as this unwinds on the lingering finish. Elegant overall, despite the firm structure.”

Club Oenologique (Sarah Heller MW): 94 poäng ”Poggerino’s Riserva Bugialla comes from a 50-year-old vineyard with predominantly calcareous marl soils in northeastern Radda UGA. This has produced a spiky nose with flashes of rosemary and eucalyptus above Sangiovese’s classic tart morello cherry fruit. The front-palate is charged with high-voltage acidity — characteristic of the high altitude of around 500m asl. This quickly fills out, leaving a dense-fruited, slightly ponderous mid-palate that is just barely kept in check by occasional lightning strikes of acidity. Grounding tannins leave the finish tense but ultimately well-balanced.”

Vinous (Antonio Galloni): 93+ poäng ”The 2020 Chianti Classico Riserva Bugialla is a potent, brooding wine. Macerated dark cherry, licorice, leather, tobacco and smoke all flesh out over time. The 2020 saw a whopping 50 days on the skins, with malolactic fermentation in cement and then two years in 20-25hL Slavonian oak casks. There is a bit of new oak tannin from one of the casks that needs time to integrate. This young, potent Riserva has a bright future.”

Winomaten, Patrik Bennet (2024-01-21): ”Namnet Bugialla kommer från en gammal kyrka som finns på familjens marker och årgång 2020 var lite varmare än 2021 berättar Piero. Vinstockarna är 30 år gamla och vinet har marcererat med skalen i 50 dagar och sedan lagrats 2 år på gamla stora fat. Här finns ett ännu större djup och fin integrering av faten. Mörka körsbär, rosor, plommon & tobak i majestätisk stil och detta är provningens bästa vin för oss”