Rött vin

2021 Morgon, Julien Sunier

nr 7021201

Biodynamiske Julien Suniers Morgon Cru är en ursprungstypisk Beaujolais av högsta klass. Elegant, frisk och fruktdriven smak med fjäderlätta tanniner – allting inramat i en enorm seriositet och komplexitet. Det här är ett stort vin som gärna skall lagras!

Pris 339 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat

Beskrivning

Producent 
Julien Sunier

Ursprung
Morgon AOC

Druvor
100% gamay

Alkoholhalt
12%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Stor och ren doft med toner av röda bär som körsbär, hallon, jordgubbe rönnbär och röda vinbär, samt inslag av mineral i form av skiffer, kryddor och viol. Elegant, frisk och saftig smak med toner av röda körsbär, vildhallon, tranbär och röda vinbär.  Lätta tanniner och uppfriskande syra som bidrar till en lång och bärig eftersmak. En ursprungstypisk Beaujolais av hög kvalitet!

Passar till
Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan, fläskkotlett eller smakrika rätter på fågel.

Lagringspotential
Från nu till 2031

Mer information
Lufta vinet någon timme och servera det svalt.

Om produkten

Julien Sunier är en av de mest spännande små egendomarna som blommat upp i Beaujolais under de senaste åren och hans viner är utmärkta exempel på varför nästan hela vinvärlden dricker och pratar om Beaujolais. Sunier växte upp i Dijon, men kommer inte från någon vinfamilj. Istället fick han hjälpa sin mor i hennes frisörsalong, och en av hennes stamkunder råkade vara Christophe Roumier. Efter att Julien tagit examen bestämde hans sig för att jobba hos Roumier. De efterföljande åren spenderade han sedan med att resa världen över och jobba på olika vingårdar. När han återvände till Bourgogne arbetade han med vinproducenterna Nicolas Potel i Nuits-Saint-Georges och Jean-Claude Rateau i Beaune, vilka startade hans passion för ekologisk och biodynamisk vinodling. Under våren 2008 bestämde sig Julien för att fullfölja sin dröm om att starta något på egen hand, där han kunde driva en egendom helt ekologiskt och med naturlig vinframställning. Han tog över tre hektar tätt planterade gamla vinstockar i Cru-byarna Fleurie, Morgon och Régnié. Han arbetar för närvarande för att omvandla alla sina vingårdar till ekologisk vinodling och och arbetar liksom flera andra hajpade producenter i området med försiktig vinmakning. Vinerna får jäsa naturligt, ingen klarning eller filtrering förekommer och han är försiktig med svavelanvändning.  Han har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete. Jancis Robinson skriver till exempel ”I have been struck by the quality of every one of his wines I have been lucky enough to taste”.

Morgon är en av tio crus i Beaujolais, och en av de som ger mest strukturerade viner. Druvorna till Julien Suniers Morgon kommer från de 2,55 hektar som Julien äger i vingårdslägena Corcelette och Oegillat, som båda planterades i början av 1960-talet i granitdominerad jordmån. Druvorna jästes i hela klasar och betongtankar, därefter pressades druvor och must i traditionell gammal korgpress. Vinet lagras sedan i 9-11 månader på gamla Bourgognefat innan det buteljeras utan filtrering och klarning.

James Suckling om tidigare årgångar av vinet (2021 är ännu inte recenserad): ”What a deep, complex nose this has! It’s like looking into the abyss, yet it’s also somehow delightful. The subtle red-fruit, mineral and earthy notes are beautifully interwoven. And after you’ve taken all that in, you realize how concentrated and precisely balanced this Morgon masterpiece is!”