Vitt vin

2022 Mâcon Milly-Lamartine Clos du Four, Domaine Cordier

nr 9531701

2022 Mâcon Milly-Lamartine Clos Du Four är en utsökt fruktdriven och välskulpterad Bourgogne signerad skicklige Christophe Cordier som idag räknas som en av Mâconnais allra största namn. Ett vin att lagra i 10 år eller njuta som det är till smakrika rätter av fisk.

Pris 279 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Cordier

Ursprung
Mâcon Milly-Lamartine AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak 
Komplex, fruktig doft med toner av gula plommon, gröna äpplen, krusbär, aprikos, persika, smör, krita och fat. Balanserad och fruktig smak med rejält frisk och fräsch syra, krämig struktur med smöriga, kryddiga toner från faten och gul stenfrukt.

Passar till
Stekt eller kokt fisk med vitvinssås, skaldjur och kyckling är bra följeslagare.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information
Servera vid 10⁰C. Dekantera gärna innan avnjutning så att alla fantastiska aromer kommer fram.

Om produkten

Ett av Mâcons intressantaste namn är Christophe Cordier, som med sina mycket gamla vingårdar utspridda i regionen producerar stilfull vit Bourgogne som verkligen imponerar. Domaine Cordier Père & Fils är en familjeegendom i Fuissé i mellersta Bourgogne. Vingårdsmarken omfattar 100 parceller fördelat på 30 hektar i 8 olika byar i Mâconnais. Egendomen startades av Christophes far år 1968. Sedan Christophe tog över har han höjt kvaliteten genom att införa moderna metoder i vineriet och begränsat skördeuttagen. Idag anses man vara en av toppodlarna i hela Mâconnais, mycket tack vare Christophes minutiösa noggrannhet och totala dedikation för de viner han producerar. Christophes vingårdar har de bästa lägena på sluttningarna med perfekt solexponering i kalkrika jordar. Rankorna har en hög medelålder och man håller låga skördeuttag vilket ger mycket koncentrerade viner med djup och stor elegans. Vinerna är moderna, fruktdrivna och fylliga med härlig mineralton och väl avvägd fat-hantering.

Druvorna till denna cuvée kommer från byn Milly-Lamartine i Mâcon. Vingården Clos du Four är mer än 70 år gammal, ligger i östsluttning på hög höjd och har en jordmån bestående av kalksten och lera där Christophe Cordier är en av endast två ägare – något som verkligen kan räknas till ovanligheten i det parcellerade Bourgogne. Christophes andel är 1,2 hektar och är därmed hans allra största vingårdsparcell (trots sin ringa storlek). I denna vingård använder sig Christophe av den tidskrävande och arbetsintensiva uppbindningsmetod där rankorna uppbinds i valv. Alla druvor plockades för hand, pressades i hela klasar i pneumatisk press, fick jäsa naturligt på stora fat med regelbunden ‘bâtonnage’ (omrörning av jästfällningen) och lagrades sedan 12 månader på franska ekfat följt av 6 månader i stora träkar. Den årliga produktionen består av mellan 6000-8000 flaskor. Vingården tas om hand enligt biodynamiska principer och är under certifiering.

Vinexperternas omdömen

DinVinguide, Sofia Ander (2024-01-15): ”Mycket Mâcon som innebär en ännu så länge någorlunda modest prisbild och samtidigt mycket chardonnay. Stilen är krämig á la Cordier, spetsad med stenrök, mineral, vit persika, hasselnötter och ett fint texturgrepp i slutet. Ett vin man vill ha.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2024-01-16): ”Ung och rik chardonnay med äpplen, päron, blommor, mandlar, rökiga mineraler, bra syra och balans. Många chardonnaybaserade Mâconviner tenderar att bli lite breda i frukten – Domaine Cordier hör favoriterna och levererar fortfarande bra bourgognechardonnay för pengarna.”

Winetable, Pär Strömberg (2024-01-18): ”Favoritproducent i södra Bourgogne med vin som fortfarande går att betala för. Exotisk frukt, vanilj och kokos. Stramt och återhållet i snygg balans mellan syra, tät fyllig och fet textur, sälta och mineralitet, vidare komplexitet och en översköljande dusch av honung, bivax, gul stenfrukt, citrus, äpple, vanilj, brynt smör och hasselnötter. Stort strukturerat och maffigt gott i fullständig balans.”

Svenska Dagbladet, Pär Strömberg (2024-01-20): ”Favoritproducent i södra Bourgogne med vin som fortfarande går att betala för. Exotisk frukt, vanilj och kokos. Stramt och återhållet i snygg balans.”