Rött vin

2019 Brunello di Montalcino, Ciacci Piccolomini

nr 9567301

En stiltypisk och stor Brunello från en årgång som verkligen ger Ciacci Piccolomini chansen att skina med sin skicklighet. Lagra för framtida njutning eller servera redan nu till eleganta rätter på nöt, vilt eller lamm. Ett stort vin! KO Wine (Kerin O’Keefe): 98 poäng

Pris 469 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Ciacci Piccolomini

Ursprung
Brunello di Montalcino DOCG

Druvor
100% sangiovese

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Stor och inbjudande doft av tobak, mogna körsbär, varma hallon, torkad frukt, salvia, lakrits, ceder, kanel och vanilj. Välbalanserad och fyllig smak med både färsk och torkad frukt, mjuka men tydliga tanniner och härlig syra. Lång eftersmak.

Passar till
Fantastiskt gott till grillat lamm och mustiga köttgrytor eller viltkött med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky.

Lagringspotential
Från nu till 2034

Mer information

Om produkten

Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slogs familjenamnen ihop. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Giuseppe Bianchini som länge skött om ägorna. Giuseppe applicerade en modernare filosofi med fokus på kvalitet. Sedan 2004 drivs gården av Giuseppes barn Paolo och Lucia som moderniserat framställningen ytterligare och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används. Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino. De förvaltar över 53 hektar varav ca 30 hektar är Brunello och vingårdarna breder ut sig i syd- och sydvästsluttning runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar. Piccolomini gör även strålande viner av andra internationellt kända druvsorter.

2019 Brunello di Montalcino består av 100 procent sangiovese (vars klon i Montalcino går under namnet brunello). Druvorna kommer från en 8 hektar står vingård, belägen på en höjd av ungefär 240-360 meter över havet och selekteras mycket noggrant vid skörd. Vinet jäser i temperaturreglerade tankar av rostfritt stål och cement och lagras sedan i 24 månader på stora slovenska ekfat (20-85 hl) samt ytterligare åtta månader på flaska.

Vinexperternas omdömen

Dina Viner Professional Edition (Årg 20 Nr 2024-05 Issue 485): 95 poäng  ”VECKANS VIN. Ung bouquet med söta bär, pinje, blommor och mineraler. Smaken är djup, rik och fyllig med fräsch frukt, härlig balans, läcker syra, bra energi och inslag av körsbär, tranbär, vildhallon, mullbär, earl grey, blommor, mineraler och fat. Ett ungt, friskt vin med modern, aromatisk frukt, söta bär, fin struktur och lång, aromatisk eftersmak.”

WineTable, Pär Strömberg (2024-02-07): ”Ciacci Piccolomini behåller sitt rykte som en av de riktigt ärbara i Montalcino. Återigen storartat och ståtligt med driven blodjärnig mineralitet i nosen, utvecklat, koncentrerat och elegant mörkbärigt. Energiskt och kraftfullt med tight stram hög syra med örtigt kryddig och läskande fräschör, koncentrerad solmogen svart frukt, tighta tanniner, hög syra i ett långt mineraliskt avslut. Ett riktigt investerar vin med lång livstid och guldkantad framtid.”

DinVinguide, Sofia Ander (2024-02-05): ”Årgång 19 är i paritet med 16. Det ser vi här, det är öppet men också tillbakalutat. Mocka, hasselnötter, torkade röda frukter, pomerans, sandel- och cederträ i flödet. Så mycket som är på plats och så mycket som också kan blomstra inom de kommande fem plus åren.”

KO Wine (Kerin O’Keefe): 98 poäng ”The 2019 straight Brunello from Ciacci Piccolomini d’Aragona is a beauty, starting with its heady scents of red berry, dog rose, spice and Mediterranean scrub. Full-bodied and loaded with finesse, the smooth palate delivers juicy red cherry, cracked peppercorn and licorice alongside tightly-woven, refined tannins. Juicy acidity keeps it balanced and fresh. Drink 2027–2039.”

Gardini Notes – The Wine Killers: 97+ poäng ”A compact Brunello from Ciacci Piccolomini. The olfaction opens on notes of cranberry, then marjoram and hints of eucalyptus. Juicy and taut drinkability, sapid tannins, closes with a return of small fruits and balsamic sensations.”

The Wine Advocate (Monica Larner): 95 poäng ”There’s no mistaking this wine for anything but Brunello. The Ciacci Piccolomini d’Aragona 2019 Brunello di Montalcino shows beautiful continuity, crescendoing on the nose and palate in synchronicity. There are aromas of grilled watermelon, red cherry, garden herb and violet, and there is a charred note that recalls the toasted oak. The bouquet balances out beautifully, but you do get considerably more power on the palate thanks to the oomph of 15% alcohol and young tannins that get under your gums. Give this wine a few more years of bottle age.”

James Suckling: 94 poäng ”Sour cherries with stone and bark undertones to the aromas. Medium body, firm tannins and a long, linear finish that ends tight. But this will soften with some age. Subtle bark and dried mushroom character at the end. Drink after 2025, but already pretty.”