Vitt vin

2022 Chardonnay, Meerlust Estate

nr 5906901

2022 Chardonnay från False Bay kommer från en av Sydafrikas mest tongivande producenter – Meerlust Estate. Och även om egendomen är mest känd för sina röda viner, har deras vita klassiker alltid varit ett vin att räkna med. Sedan intåget av nya vinmakaren Wim Truiter år 2020 har vinet nått nya nivåer, och nu är nya årgången äntligen här! Vinbanken: ”Bäst i test i beställningssortimentet vecka 38, 2023”

Pris 309 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Meerlust Estate

Ursprung
Stellenbosch

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Torr, generös och fruktig smak med en medelfyllig, krämig kropp. I smaken finns toner av mogen citrus, tropisk frukt, mineral, hasselnötter och söta kryddor som avslutar i en generös eftersmak med frukt och nejlika i basen. De fruktiga inslagen balanseras skickligt med den friska syran. Eftersmaken är lång och komplex med fruktiga toner som klingar kvar länge.

Passar till
Grillad och stekt fisk eller rätter på ljusare kött.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Servera i stora kupor vid 16-18 grader.
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Om produkten

Meerlust historia började 1693 då huset uppfördes på egendomen. Den svala brisen från kalla False Bay som dagligen svalkar, har gett den dess namn. Meerlust betyder ”pleasure of the sea”. Meerlust Estate har ägts av familjen Myburgh sedan 1757 och idag drivs det av Hannes Myburgh, åttonde generationen. Meerlust Estate är ett nationalmonument som uppfördes på 1600-talet. Det är byggt i Kapholländsk stil och representerar den holländska kolonisationen och mötet mellan två kulturer. Hannes har studerat önologi i Tyskland och även arbetat på Chateau Lafite i Bordeaux. Vid sin sida har han den skickliga vinmakaren Wim Truter som anslöt 2020. Meerlust äger 110 hektar, och man gör druvrena viner av cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och pinot noir samt det omtalade vinet Rubicon som görs i Bordeaux-stil. Rubicon introducerades på den inhemska marknaden 1984 och var ett av de första vinerna i Sydafrika som gjordes med tanken att likna en stor Bordeaux. Vinet har sedan dess blivit bench mark för Cape blend-vinerna som görs i samma stil.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Druvorna till Meerlust Chardonnay 2022 kommer från fyra olika vingårdar i Stellenbosch varav de äldsta vinstockarna är 24 år och de yngsta 13 år. Alla vinstockarna är planterade i lerrika jordar på Meerlusts marker – jordmånerna delas upp i Kompagniesdrift (bestående av förvittrad granit), och Quarry (som är en mycket stenig jordmån med inslag av skiffer). Merparten av vingårdarna vetter mot syd och pinas av de kalla vindarna som blåser in från False Bay. Inför skörden görs en gallring av druvklasarna för att erhålla maximal koncentration. Druvorna handplockades i sex omgångar, alla tidigt på morgonen för att vara svala när de pressas. Efter jäsning lagrades vinet i ytterligare i 10 månader på en mix av gamla och nya ekfat, där 33% av eken var ny.

Vinexperternas omdömen

Vinbanken, Christian Stojkovic (2023-09-20): ”Bäst i test i beställningssortimentet vecka 38, 2003. Ungt, friskt och stramt med aromatiskt florala drag, äpplen, citrus, physalis, antydan till passionsfrukt och väl anpassade fat. Smaken är välbalanserad med citronzest, persika, brödkryddor, snygga syror, krispiga mineraler och en fin sälta. Det är flera år sedan jag provade Meerlusts Chardonnay och det här är helt annorlunda än vad jag drack vid det tillfället – årgången 2022 är stramare, krispigare och har mindre toner av marzipan, nötter och tropisk frukt än tidigare årgångar. Nya vinmakeren Vim Truter tillträdde i och med skörden 2020 men vad det gäller chardonnay är det här första årgången han tagit ut svängarna och skapat ett vin i ett annat snitt än tidigare årgångar. Servera till lax med parmesantäcke, ugnsbakad lätt krossad potatis, grönsaker och skirat smör.”

Janåke Consulting (Jan-Åke Johansson), Månadsbrev no 49, 2023-08-28: ”Den absolut bästa Chardonnay jag provat från Meerlust med nedtonad ekkaraktär, lysande frukt, bra balans och kropp, värd varenda krona.”