Rött vin

2021 Firehawk McLaren Vale Shiraz, Dandelion Vineyards

nr 9588101

Firehawk McLaren Vale Shiraz från Dandelion Vineyards är en klassisk aussie-shiraz som passar väl till grillat.

Pris 219 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Dandelion Vineyards

Ursprung
McLaren Vale

Druvor
100% syrah

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är koncentrerad och fruktig med inslag av björnbär, charkuterier, svartpeppar, nymalda kaffebönor, plommon, choklad och fat. Smaken är stor och fyllig med tydlig fruktkaraktär och en god balans mellan syra och kropp. Eftersmaken är lång och druvtypisk med en tilltalande pepprighet,

Passar till
En god följeslagare till grillat – såväl köttbiten som fina hantverkskorven. Passar även väl till hemgjord pizza.

Lagringspotential
Från nu till 2029

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2018 Lions Roar of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och  2021 utsågs de till ”Winery of the Year” av Winemaker Challenge International Wine Competition, för att nämna några. Senaste utmärkelsen var prestigefyllda ”New World Producer of the Year 2020”. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

Firehawk McLaren Vale Shiraz är en single vineyard belägen högt uppe på en uråldrig åsrygg som överblickar McLaren Vale, Willunga och St Vincent-gulfen. Firehawk är en inhemsk rovfågel som ofta syns flyga över vingårdarna och verkar därmed som fågelskrämmor för andra fåglar, kaniner och andra djur som annars gärna äter upp vingårdens druvor. De handskördade druvorna plockades av familj och vänner till vinmakarparet under andra veckan i maj. Druvorna krossades varsamt och fördes över till öppna jäskar. Efter 14 dagars jäsning pressades vinet (basket press) och fördes därefter vidare till franska barriquer (1/3 ny ek) där det spenderade 18månader innan buteljering.

Vinexperternas omdömen

Vinbanken, Christian Stojkovic (2024-03-21): ”FYND! Ett energiskt och intensivt vin som är fullpackat med massvis av ren lila frukt. Det här är ett vin som gör en glad och som bjuder på en fantastiskt rolig och väldigt stiltypisk shiraz-upplevelse. Här kommer den lila frukten, violerna, eukalyptusen, den mörka chokladen och vaniljen. Det har energi, det är friskt, fräsch, härligt, tungt, och elegant på samma gång. Ett måste helt enkelt!”

WineTable. Pär Strömberg (2024-03-21):”Charmig shiraz från en av Australiens mer välkända kvinnliga vinmakare, som det dessutom haglat priser och utmärkelser över. Aromatisk av svartvinbär och örter. Tight och stram med fatinfuserad strukturell elegans där svart frukt, eucalyptus och mynta välsignar det annars köttigt animaliska intrycket. Välbyggt med ryggrad av torra mogna tanniner i en aptitlig skalbesk, nästan bitter frukt i avslutet.”

Dina Viner Professional Edition, Per Bill (Årg 20, nr 2024-09, Issue 489): 91++ poäng ”Ett djupt, rikt och fylligt vin med tät, mörkröd frukt, bra balans, bra syra och inslag av björnbär, svarta vinbär, mörka körsbär, cassis, violer, lakrits, eukalyptus, mineraler och fat. En cuvée på 100% Syrah.”