Rött vin

Josetta Saffirios Konstnärsserie: 2016 Barolo Edition 1 Meta Isæus-Berlin (magnum)

nr 5164006

Första utgåvan! I samarbete med konstnären Meta Isæus-Berlin och Josetta Saffirio släpper vi denna specialutgåva av Barolo 2016 på magnum. Flaskorna är strikt limiterade till 600 stycken numrerade exemplar och levereras i trälåda.

Pris 749 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Josetta Saffirio

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
1500 ml

Doft och smak
2016 Barolo har en kryddig och inbjudande doft av solmogna jordgubbar, körsbär, vildhallon, lakrits, rosor och mineral, med eleganta fattoner av kanel, vanilj och läder. Fruktig och elegant smak med en finstämd struktur i full balans mellan de tydliga tanninerna och den friska syran. Vinet har en frisk energi och går utmärkt att dricka redan nu men kommer att vinna på lagring.

Passar till
Ett kraftigt och smakrikt vin som detta kräver kött, gärna feta tillbehör eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med krämig potatisgratäng passar utmärkt till. Gärna rätter med tryffel i.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information 
Strikt limiterad upplaga av 600 buteljer med etikett målad av den svenska konstnären Meta Isæus-Berlin, levereras i trälåda om 1 flaska.

Om produkten

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.

Om vinet – 2016 Barolo del Comune di Monforte d’Alba
Josetta Saffirio åtnjöt, likt övriga Piemonte, en närmast perfekt årgång under 2016. Druvorna till denna specialframtagna magnumflaska kommer från utvalda vingårdar inom kommunen Monforte d’Alba. Jordmånen här kallas för Elveziano och består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för nebbiolodruvan. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar med en skalmaceration på cirka 7–10 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i franska barriquer (delvis nya fat) där det får vila i 24 månader för att slutligen ligga i cementtankar i ungefär 6 månader innan buteljering.

Om konstnären
Meta Isæus-Berlin är en erkänd och hyllad konstnär baserad i Stockholm. Med en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Särskilt känd för sina mästerliga installationer som visat på de stora Biennalerna i Venedig, Istanbul och Johannesburg. I Stockholm har Isæus-Berlin haft soloutställningar på Liljevalchs konsthall och nyligen på Prins Eugens Waldemarsudde. De stora oljemålningarna flödar av färg och fångar betraktaren i de stora livsfrågorna men även i de små detaljerna från vardagen. Svenska Dagbladet skriver:  ”Meta Isæus-Berlins konst kretsar kring det undermedvetna, varsel och intuition.

Om konstverket
”Jag blev inspirerad av att höra att Josettas pappa berättade en godnattsaga varje kväll om tomtarna som hjälpte till i trädgården. Såg på de andra tomtebilderna, där han var lite ensam. Så jag målade en bild där tomten har många vänner runt sig i form av djur. Tänkte historien kunde fortsätta i nya äventyr då.” säger konstnären Meta Isæus-Berlin.