Vitt vin

2020 Bouzeron Les Bouillottes, Domaine Guy Amiot

nr 5223301

Från byn Bouzeron kommer de enda burgundiska vinerna på druvan aligoté som inte har detta utskrivet på etiketten. Här i version av den fantastiske producenten Guy Amiot och den fantastiska årgång 2020.

Pris 329 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
Domaine Guy Amiot

Ursprung
Bouzeron AOC

Druvor
100% aligoté

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ett komplext, friskt och runt vin med inslag av grillad citron, stenfrukt, vita vinbär, blommor och flinta. Inbjudande men samtidigt seriöst stram med en klingande fokuserad syra. Ett imponerande  intensivt och långt avslut definierad av absolut elegans.

Passar till
Fisk och skaldjursrätter, gärna stekt eller grillat med nypressad citrus.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Kyl ner vinet till 8 grader och lufta i karaff 30 minuter före servering.

Om produkten

År 1920 förälskade sig parisarna Arsène och Flavie Amiot i de burgundiska kullarna kring byn Chassagne-Montrachet och bestämde sig för att köpa hus och land. Det skulle med tiden visa sig bli ett lyckat köp som hans arvingar är mycket tacksamma för än idag. Arsène och Flavie kom år 1920 över ett par Premier Cru-lägen i Chassagne-Montrachet, bland annat Les Vergers och Caillerets men också, kanske framförallt, en liten del av den världsberömda vingården Le Montrachet. Detta utgör basen till familjens historia som vinmakare. Arsène och Flavie skaffade sig så småningom en vinkällare i Paris där de sålde och levererade viner till de prominenta hemmen och skaffade sig en stor kundbas. Under 1930- och 1940-talet hade familjen, tack vare deras ihärdighet, möjlighet att köpa ytterligare ett par premier cru-lägen och egendomen växte sakta men säkert. År 1985 tog Guy Amiot vid som vinmakare och det var också han som har gett namn åt domänen som den ser ut nu. Idag är det Guys söner Thierry (vinmakare) och Fabrice (marknadsansvarig) som är huvudpersonerna bakom vinet. Den 12,5 ha stora egendomen producerar strålande viner med fokus på olika vingårdslägen i Chassagne-Montrachet, en appellation som ger eleganta, fruktiga och mineraldrivna viner.

Det äldsta kända namnet på aligoté är troligtvis ”plant de trois”, men druvan går också under synonymerna aligotte, alligotay, beaunie, chaudenet gras, giboulot, giboudot, griset blanc, mahranauli, plant gris, troyen blanc och vert blanc kärt barn har många namn! Aligoté mognar tidigt och är tålig mot kyla och till viss del emot frost. Det är en druva som ofta klarar svårare år och fungerar i flera olika typer av terränger. Vinerna är ofta knastertorra, har hög syra  och smak av vita och gula blommor, gröna äpplen, citrusfrukt samt örter. För längesedan var det den dominerande vita druvsorten i Bourgogne – även på den ansedda Corton-kullen, men föll med årens lopp i glömska till förmån för chardonnay. När druvan blir som allra bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – alltid till ett betydligt lägre pris. Dessutom är druvan en viktig ingrediens i en klassisk Kir (tillsammans med cassis-likör).

Ovanliga appellationen Bouzeron i Côte Challonaise består av enbart 52 hektar och är den enda Village-appellation i Bourgogne som är vigd åt druvan aligoté. När appellationen skapades år 1979 hette den först Bourgogne Aligoté de Bouzeron, men sedan 1997 får man skriva enbart Bouzeron på etiketten. Medan ”vanlig” Bourgogne Aligoté vanligtvis är ett lätt, krispigt vitt vin som i regel ska drickas ungt, finns det fantastiska exempel från Bouzeron som delvis lagras på ekfat och tål flasklagring. I Bourgogne Aligoté AOC får du tillsätta 15% chardonnay i vinet, medan detta inte är tillåtet i Bouzeron AOC, som ska bestå till 100% av aligoté-druvor. Detta är också den enda vitvinsappellation i Bourgogne där de allra bästa vingårdslägena vigts åt aligoté.

Druvorna till Guy Amiots 2020 Bouzeron Les Bouillottes kommer från den 0,54 hektar stora vingården Les Bouillottes i byn Bouzeron. Jordmånen är lerjord med kalksten. Efter pressning av druvorna så jäser man musten i 1/3 ekfat och 2/3 ståltank för att behålla fräschör. Sedan ligger vinet på jästfällningen samtidigt som vinet genomgår en naturlig malolaktisk jäsning. Efter ungefär tolv månader buteljeras vinet, som får ligger ytterligare sex månader innan det släpps på marknaden. Familjen Amiot använder sig av klonen Aligoté Doré (Golden Aligoté eller ”Gyllende Aligoté) – en ovanlig variant som anses ge den allra högsta kvaliteten.