Rött vin

2021 Sancerre Rouge La Noue, Domaine Claude Riffault

nr 5434901

2021 Sancerre Rouge La Noue är en imponerande kreation av skickliga Stéphane Riffault och något så ovanligt som en röd Sancerre, mästerligt gjord på druvan pinot noir. Stiltypiskt och oemotståndligt.

Pris 419 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Domaine Claude Riffault

Ursprung
Sancerre AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En mycket komplex doft med fruktiga aromer av krossade jordgubbar, körsbär, lingon, skogsbädd, örter och söta kryddor.Smaken är utsökt elegant med stor druvtypicitet, frisk syra, mjuka men väldefinierade tanniner, en stor balans och en lång, örtig eftersmak.

Passar till
Ett elegant vin som passar utmärkt till eleganta rätter med fågel och kalv. Kan också serveras väl kylt till stekt fisk.

Lagringspotential
Från nu till 2031

Mer information

Om produkten

Stéphane Riffault är Sancerres starkast lysande stjärna. Han producerar nyanserade och texturerade viner med en närmast sömlös finess och en sällan skådad elektrisk nerv. Det här är viner att älska och dom är helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau. Domaine Claude Riffault drivs idag av Stéphane Riffault, som är femte generationens vinmakare. Han klev in i familjeföretaget år 2001 och tog över nycklarna till källardörren helt år 2015. Stéphane har sedan hans intåg tagit stora steg för att förfina och förbättra gårdens arbete. År 2008 implementerade han handskörd och årgång 2013 togs första stegen till ekologisk certifiering (som erhölls 2016) – något som sedermera kom att leda till biodynamisk konvertering två år senare.

Ödmjuke Stéphane Riffault förstod tidigt att han satt på guld. Sancerreviner hade under lång tid gjort sig kända för skapa friska, fräscha och relativt enkla viner, men Stéphane ville flytta gränserna för vad appellationen klarade av; han ville visa upp att Sancerre har bland de bästa jordmånerna i hela Frankrike med potential att skapa viner av yttersta finess, komplexitet och lagringsduglighet. Låter förresten namnet Riffault bekant? Stéphanes bror Benoît har gjort samma avtryck i Bourgogne som vinmakare på närmast legendariska Etienne Sauzet. Kopplingen till Bourgogne (där båda bröderna studerat och där Benoît stannade kvar) är uppenbar och tydlig i Stéphanes viner, utan att för en sekund vara en Bourgognekopia – det han gör är helt unikt. Istället har Stéphane på egen hand lyckats återuppfinna Sancerre i en tappning som är så enastående fjällbäcksren att vi helt enkelt saknar ord för att beskriva det – det måste upplevas.

2021 Sancerre Rouge La Noue är något så ovanligt och naggande gott som en röd Sancerre. Vingårdarna behandlas försiktigt och med respekt för naturen enligt biodynamiska principer. Bland annat låter man ogräs växa mellan vinraderna för att dra till sig insekter och för att skapa dynamik och konkurrens i vingården. Riffault håller ett relativt lågt skördeuttag och hård beskärning i vingården. La Noue är en så kallad lieu-dit (vingårdsläge) som ligger 230 meters altitud över havet med 30-60-åriga pinot noir-rankor. Jordmånen är djup Kimmeridgian-kalksten, kallad Terres Blanches. Druvorna handskördas och kalljäses med naturlig jäst i betongkar i en månad. Därefter lagras vinet på ek i 12 månader följt av tre månader i betongkar. Domaine Claude Riffaults arbetar man i enlighet med biodymaniska principer (man blev helt BIODYVIN-certifierade från och med årgång 2020) och resultatet är hantverksmässiga viner som definieras av knivskarp mineralitet, otroligt välintegrerade fat och vibrerande livfull frukt på ett sätt man sällan stöter på i Sancerre.