Vitt vin

2022 Pouilly-Fuissé Premier Cru Vers Cras, Domaine Cordier

nr 9061301

Pouilly-Fuissé Premier Cru Vers Cras är ett av Domaine Cordiers finaste topplägen – ofta jämfört med en Puligny-Montrachet. Vinet utmärks av sin friska syra och flintrökiga mineralitet. Årgång 2022 är tredje årgången som vinet kan sätta ”Premier Cru” på etiketten, sedan uppgraderingen 2020.

Pris 439 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt, Veganvänligt
Lanseringsdatum23/02/2024

Beskrivning

Producent
Domaine Cordier

Ursprung
Pouilly-Fuissé AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak 
En doft som definieras av krispig fräschör kombinerad med fyllig frukt – doften är intensivt komplex med toner av koncentrerad och solmogen gul frukt, brynt smör, flinta, citrus och nejlika. Fin balans mellan frukt, ekfatskaraktär och mineral. Smaken är nyanserad och fruktig med inslag av gula äpplen, aprikos, rostade nötter, vanilj och mineral, allt väl sammanhållet av en med en frisk syra. Lång och harmonisk eftersmak.

Passar till
Stekt eller kokt fisk med vitvinssås, skaldjur och kyckling är bra följeslagare.

Lagringspotential
Från nu till 2034

Mer information

Om produkten

Domaine Cordier startades 2003 av Christophe Cordier och är idag en liten familjeegendom på ca 12 hektar i Mâconnais i de mellersta delarna av Bourgogne. Anläggningarna ligger utanför byn Pouilly i de södra delarna av området. Cordier har rykte om sig att vara den absolut hetaste och bästa producenten i Mâconnais och deras viner, framförallt Pouilly Fuissé och St. Veran har väckt stort internationellt intresse och fått fina betyg av vinskribenter. Cordiers vingårdar har de bästa lägena på sluttningarna med perfekt solexponering i kalkrika jordar som bidrar till elegans och struktur. Vinerna skördas för hand och med låga skördeuttag. Domaine Cordier har de senaste åren satsat på en mycket modern anläggning med bland annat temperaturreglerad jäsning. Christophe köper även druvor från små vingårdar där han anser att kvaliteten är tillräckligt hög, och ansvarar själv för skörden.

2022 Pouilly-Fuissé Premier Cru Vers Cras är ett vingårdsläge som ligger strax vid gränsen vid Fuissé-Solutré som alltid levererar strålande kvalitet. Från och med årgång 2020 uppdaterades Vers Cras till Premier Cru-status, då den länge ansetts vara en av Pouilly-Fuissés allra bästa vingårdar. Vingårdsläget är också ett av Domaine Cordiers allra finaste lägen i Pouilly-Fuissé och det som ger lägst avkastning – endast 20 hektoliter per hektar – och ofta jämförs den med en Puligny-Montrachet. Vinet spenderar ungefär ett år på ekfat (30% ny ek). I denna vingård använder man sig av gårdens sex hästar för att ploga marken.

Vinexperternas omdömen

WineTable, Pär Strömberg (2024-02-22):Macôndynamik där Premier Cru-klassen lyser i fullödig kraft och energi. En svindlande besvärjelse av gul frukt och mineraler. Smaken hänger på nosen med gul frukt, lätt brynt smör, nötter och örter, komplext och underbart gott. Fylligt och energiskt med hög syra och spirande mineralitet. Det här är verkligen ett toppvin kontra priset, även om prislappen snabbt närmat sig 500 kronor-strecket.”

Vinsider, Peter Axelsson (2024-02-22): 93 poäng ”Medelstor och lite utvecklad doft med gul frukt, persika, äpple, mineral, nötter och diskret fatnyans. Smaken upplever jag som medelfyllig, med fin syra och balanserad frukt. Lite smörig ton. Balanserad struktur och relativt lång eftersmak. Chardonnay i sitt esse.”

DinVinguide, Soia Ander (2024-02-17): ”Tack vare den soliga årgången serveras ett vin som har djupet, texturen och frukten, allt på ett bräde. Det händer mycket i glaset här – smakrika noter av gula äpplen, kardemummafrön, vita mandlar och bakade stenfrukter slåss om uppmärksamheten. Och framför allt ditt vinkonto och plats i kylen.”