Rött vin

2021 Nerojbleo, Gulfi Cantina

nr 9541401

Ekologiska 2021 Nerojbleo från Gulfi visar verkligen upp hur storartad sicilianska druvan nero d’avola kan bli med stor potential för lagring och många möjligheter att matcha med mat.

Pris 195 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat

Beskrivning

Producent
Gulfi Cantina

Ursprung
Terre Siciliane IGT

Druvor
100% nero d’avola

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Fruktig och nyanserad doft med fatkaraktär och toner av mörka plommon, svarta vinbär, körsbär, mullbär, vanilj, lavendel och kaffebönor. Fruktig, nyanserad smak. Djupt, rikt och fylligt vin med mörk frukt, tydliga tanniner och en lång avslutning.

Passar till
Smakrika rätter av lamm, nöt och vilt, eller kanske pasta alla Norma?

Lagringspotential
Från nu till 2031

Mer information
Servera vinet vid 17 grader. Dekantera gärna innan servering.

Om produkten

Gulfi grundades 1996 på sydöstra Sicilien, med vingårdar tillhörande underregionerna Noto, Etna och Cerasuolo di Vittoria. Vingårdarna omfattar cirka 70 hektar och är odlade med klassiska sicilianska druvsorter som nero d’Avola, frappato, nerello mascalese, nerello cappuccio och carricante. Egendomen har framförallt lyckats bevara Siciliens mångtusenåriga vintradition och deras hårda arbete i vingården och beskärning av vinrankor har till exempel gjort att ingen konstbevattning behövs. Gulfi har alltid jobbat efter ekologiska principer och sedan 2007 är hela deras produktion ekologiskt certifierad. Resultatet är ovanligt koncentrerade druvor och en minimal påverkan på landskapet. För att bevara så mycket som möjligt av vinets naturliga karaktär filtrerar de inte heller sina viner.

Nerojbleo är ett vin som skall symbolisera njutning och kärlek till marken man själv äger – därför har man valt Eros och Psyche som emblem på etiketten. Det är en hyllning till Siciliens terroir och klassiska druvsort nero d’avola som man vinifierar enligt gamla metoder och med lång lagringsprocess. Druvorna kommer från de soliga sluttningarna nära de Hybleiska bergen. Vingården Vigna Coste ligger nära Vigna Campo i Val Canzeria och är den största vingården i kommunen Chiaramonte Gulfi med sina 4 hektar. Altituden är 420 meter över havet med öst-västlig exponering i något sluttande terräng. Här är klimatet tempererat med milda vintrar och varma somrar. Rankorna är planterade i en densitet om 8000 rankor per hektar och beskärs enligt cordon-systemet med två grenar. Vingårdarna bevattnas ej och skördeuttaget är lågt. Nero d’avola anses vara den mest typiska druvan i regionen och är en av Siciliens mest kända. Den kalabriska synonymen för druvan är Calaurisi som översätts till “druvan (cala) från Avola (aurisi)”. Kommunen Avola ligger i provninsen Syracusa och man tror därför att det är härifrån druvan har sitt ursprung där den sedan spreds vidare till Val di Noto, Ragusano och Calatino och därefter till resten av Siclien. De bästa nero d’avola-vinerna ger utsökta röda viner med stor potential för lång lagring.

Druvorna till Nerojbleo skördades i slutet av september och vinifierades genom traditionellt lång maceration på skalen. Efter den malolaktiska jäsningen förflyttades vinet till 500- och 225-liters ekfat där det lagrades i minst ett år följt av ett års flasklagring på egendomen innan vinet släpptes på marknaden. Gulfi själva anser att det är just den extra flasklagringen som är särskilt viktigt för att vinet skall kunna visa upp den expressiva frukt som nero d’avola kan uppbringa. Resultatet är ett mycket häftigt och smakfullt sicilianskt vin som verkligen hör hemma i var mans vinkällare.