Rivetto Dal 1902. Italien, Piemonte, Barolo

Rivettos hemsida

Piemontes första biodynamiska vinodlare

Visionären Enrico Rivetto har skapat ett litet paradis på toppen av en kulle. Efter många års hårt arbete är han den förste piemontesiska vinmakare som förärats den biodynamiska Demeter-certifiering som varit hans mål under många år. Enrico firar framgången med gårdens tre åsnor och basketmatcher – en mer jordnära vinmakare får man leta efter. Och hans viner? Ren magi.

Historia

Få vinmakare är så ihärdiga och dedikerade sitt arbete som Enrico Rivetto i Serralunga d’Alba, Piemonte. Och hans hårda arbete har gett resultat – 2019 fick han sitt efterlängtade och välförtjänta biodynamiska Demeter-certifikat, som första (och hittills enda) Barolo-producent någonsin. Men historien börjar långt innan dess; redan år 1902 grundades Rivetto av Enricos gammelfarfar i staden Montaldo Scarampi i regionen Asti, och han började snart specialisera sig på att odla druvor och göra vin. 20 år senare lämnades tyglarna över till Ercole Rivetto som var den som flyttade familjeföretaget till Alba och på allvar började satsa på att göra kvalitetsviner. 1938 köpte man dagens familjehem – Tenuta Lirano – beläget mellan Serralunga d’Alba och Sinio. 1970 började Enricos far Sergio att bygga ett nytt vineri på gården och planterade samtidigt nya rankor runt egendomen.

År 1999 var Enrico själv gammal nog att börja jobba på familjegården och med sig hade han sin vision om ett hållbart vinmakande och ett fullkomligt kretslopp. När han tog över helt 2005 var drömbilden ett ekologiskt jordbruk och år 2009 togs de första stegen mot ekologisk odling. 2013 kom den ekologiska certifieringen och nästa steg var biodynamiken, vars läror var fullt införlivade 2015 för att slutligen certifieras 2019. Under de över 20 år som Enrico skött om Tenuta Lirano har han med en manisk envishet och kärleksfull besatthet undan för undan förvandlat familjegården till en polykulturell oas. I sin strävan att komma bort från monokultur har Enrico gjort om flera av de gamla vingårdarna till växtplatser för hundratals träd, buskar, sädesslag, klöverarter, örter och blommor. På gården finns växthus, en grönsaksträdgård, uppsamlingsplatser för regnvatten och en kompost som förser vingårdarna med livskraftigt och naturligt gödningsmedel och som ingrediens till de biodynamiska preparat som görs på gården. Här frodas insekter, fjärilar och fåglar som åter letat sig tillbaka till ägorna i takt med att Enricos minutiösa arbete fortskridit, men också svanen Milo och gårdens tre bångstyriga åsnor. Enrico säger själv att biodynamisk odling inte är målet utan vägen dit: ”Jag kan inte kartan, men jag vet vilken riktning jag strävar mot med en exakt precision”. Enricos hårda arbete återspeglas i hans viner som har en sällsam livskraft och renhet i frukten. Hans personlighet – en vänlig och nyfiken rock’n’roll-aura med kompromisslös seriositet – syns i alla hans viner som samtliga har en genomgående särpräglad kryddighet och balans i frukten som är omöjlig att värja sig mot. Vinerna tar plats med sin välbalanserade och stringenta stil utan att för en enda sekund tappa elegans och typicitet. Enricos verkliga erkännande kom år 2011 när hans 2006 Barolo rankades som #16 på Wine Spectators top 100 list.

Vingårdar

Enricos hem – Tenuta Lirano – och dess vingårdar ligger högst upp på toppen av en kulle med enastående utsikt över området, 400 meter över havsnivå. Lirano ligger exakt på gränsen där Barolo och Alba möts och här är jordmånen typisk för Serralunga d’Alba med sina kalkrika lerjordar med spår av märgel. Enrico sköter idag om 15 hektar vingårdar, 6 hektar nötträd och en hektar som vigts åt andra grödor. Samtliga vingårdar är samlade kring familjegården vilket möjliggör en snabb chans att reagera effektivt mot problem som kan tänkas uppstå.

Vinifikation

Förutom nebbiolo och barbera ser Enrico det som sin uppgift att hålla liv i lokala druvsorter som den gröna druvan nascetta. Dessutom experimenterar han med den uråldriga tekniken att lagra vin i terracotta-amforor och skapar ett fenomenalt mousserande vin som görs på enbart toppen av nebbioloklasarna och som får ligga 60 månader på sin jästfälllning. Enricos viner lagras länge på gamla ekfat samt på flaska innan det släpps på marknaden – detta möjliggörs av att han med hjälp av nät silar bort kärnorna i vinerna för att undvika bitterhet. Ett hantverk i ordets rätta bemärkelse! Produktionen ligger på enbart cirka 100,000 flaskor om året, och i Enricos portfölj finns viner som genom åren strösslats med såväl utmärkelser som poäng.

”5 snabba” med Enrico Rivetto

What is your favorite time of the year in the vineyards?
”When the vineyard starts to live again, in May.”

What is your favorite part of being a winemaker?
”I am not a winemaker, I am the coach of a team!”

What is your least favorite part of being a winemaker?
”When I have to pay loans to the bank.”

If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”Wine is a medium, is a tool, that allows me to give messages and to communicate my philosophy.”

Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”The Nebbiolo d’Alba Vigna Lirano made in terracotta jar: is the closest one to the Nature and the wild side of the island and at the same time, with its tannins, reminds me my home and my word of origin!”

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Rivetto Dal 1902

prissänkt

2021 Langhe Nebbiolo, Rivetto Dal 1902

Piemonte229 kr 289 kr
årgång slut

2020 Barbera d’Alba Zio Nando, Rivetto Dal 1902

Piemonte249 kr
årgång slut
prissänkt

2018 Barolo Serralunga d’Alba, Rivetto Dal 1902

Piemonte449 kr 549 kr
prissänkt

2014 Barolo Briccolina, Rivetto Dal 1902

Piemonte999 kr 1349 kr
årgång slut

2016 Barolo Briccolina, Rivetto Dal 1902

Piemonte1349 kr