Cantina del Pino. Italien, Piemonte, Barbaresco

Cantina del Pinos hemsida

En av Barbarescos mest talangfulle vinmakare gick nyss ur tiden

Familjen Vacca har bott nära vingården Ovello i många generationer, och några av vinrankorna de äger idag planterades av familjens farfars far. Vid slutet av 90-talet tog Renato Vacca över tyglarna av familjeodlingen och bestämde sig för att vinifiera och buteljera eget vin istället för att sälja till det stora lokala kooperativet. Bara lite mer än 20 år efter den första egna buteljeringen så gick Renato Vacca ur tiden vid den ringa åldern av 51 år.

Historia

Dagens vineri – Cantina del Pino – grundades av Domizio Cavazza. Domizio var vetenskapsmannen som bland annat forskade på skadedjur och mögelproblem i vingårdarna och olika kloners förmågor bland mycket annat. Han jobbade på Royal Enological School i Alba mellan 1888 och 1913, och år 1909 fick han en riddarorden av kung Vittorio Emanuele II. Han kom ursprungligen inte från området, men såg att Barbaresco hade en bra potential för vinodling, och beslutade sig därför att förtidspensionera sig och driva vingårdsarbete på heltid från år 1908. Han är ihågkommen som ”Fadern av Barbaresco” tack vare hans arbete att förbättra odlingen och framställningen av nebbiolo-viner, samt att marknadsföra dessa viner. När Domizio Cavazza fick en son planterade han en tall. Tallen blev senare ett landmärke i staden Barbaresco, och huset blev sedan omtalat som Cantina del Pino (huset med tallen). Dagens etiketter pryds av denna tall. Cavazza dog år 1913, och familjen sålde då egendomen och flyttade till Torino. Egendomen köptes då av familjen Vacca.

Fram till år 1997 sålde familjen Vacca gårdens druvor till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men den unge Renato Vacca ville ta det stora steget att producera egna viner, och bestämde sig för att investera i all utrustning som behövs för att framställa egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner. Renato hade redan innan studerat vid oenologiskolan i Alba, mest på grund av att hans far ville att han skulle göra det. I början var han inte nämnvärt intresserad av vingårdsarbete och vinframställning, men efter ett tag fattade han större och större intresse. Till slut blev intresset så stort att han bestämde sig för att producera egna viner och med åren kom han att bli sedd som en av Barbarescos mest talangfulle vinmakare. Renato Vacca drev Cantina del Pino fram till sin död vid 51 års ålder den 14 mars 2020. Han jobbade in i det sista med skörden 2019 och lämnar efter sig hustrun Franca och dottern Anna.

Vingårdar

Cantina del Pino äger mark i fyra Barbaresco-vingårdar. De heter Starderi, Albesani, Gallina och Ovello. De producerar ungefär 40 000 flaskor per år.

Vinifikation

Cantina del Pino  skördar manuellt, och använder inga bekämpningsmedel. Man är inte ekologiskt certifierade, men jobbar ekologiskt. Cantina del Pino använder både franska barrique och slovenska botti.

2017 Barbera d’Asti Superiore, Cantina Del Pino

Piemonte219 kr