Château Tour Sieujean. Frankrike, Bordeaux, Pauillac

TOUR SIEUJEANS HEMSIDA

Småskaligt familjeägt slott i Pauillac

Prisvärd Pauillac är idag mycket svårt att komma över, men familjeägda Château Tour Sieujean leverar just detta!

Historia

Château Tour Sieujean ligger på på Médoc-halvön i staden Saint Laurent-Médoc 30 minuter norr om Bordeaux på vägen till Pauillac. Med en total yta på 8 hektar, vilket i Bordeaux-mått mätt är väldigt litet, har slottet odlingar både i Pauillac och Haut Médoc. Château Tour Sieujean är ett av de sista återstående familjeägda slotten i en tid då merparten av vinproducenter ägs av kapitalstarka investmentbolag. Dagens familj har levt och arbetat på gården sedan 1950-talet. Idag drivs slottet av fjärde generationen, under ledning av Michèle och André Lopez. Gården har fått sitt namn efter det torn – La Tour – som stått på egendomen sedan 900-talet. Fram till år1948 såldes gårdens viner under namnet “Château La Tour Sieujean”. 1948 anslöt man sig till ett lokalt kooperativ och under denna tid gick gårdens skörd ner i kooperativets gemensamma vin. År 2002 bestämde sig emellertid familjen Lopez att återigen börja göra sina egna viner, från och med nu under nuvarande namnet Château Tour Sieujean.

Vingårdar

På Château Tour Sieujean äger i Pauillac rankornas är snittålder 25 år. Jorden består av grus och kalkjordar där cabernet sauvignon trivs ypperligt. 85% av odlingarna upptas av cabernet sauvignon men man odlar även 15% merlot. Planteringstätheten är 8000 vinstockar/hektar.

Vinifikation

Vinerna jäser i temperaturkontrollerade ståltankar med inledande kallmaceration. Därefter lagras vinerna mellan 12 och 16 månader på små ekfat, så kallade barriquer varav 70 procent av faten är nya.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Château Tour Sieujean

2017 Château Tour Sieujean

Bordeaux299 kr