Domaine Comte Georges du Vogüé. Frankrike, Bourgogne, Chambolle-Musigny.

Mytomspunna Musigny i 20 generationer

Domaine Comte Georges de Vogüé är en av få familjeägda producenter i Bourgogne som kan spåras så långt tillbaka i tiden som till 1450-talet och som fortfarande idag, 20 generationer senare, är i samma ägo.

Historia

Namnet Comte Georges uppkom 1925 när George tog över efter sin far Arthur (tidigare Comte Arthur de Vogüé) – han kom sedemera att sköta egendomen i 52 år. Numera leds Vogüé av Georges dotterdöttrar Claire de Causans och Marie de Ladoucette. Vid sin sida har de Eric Bourgogne (sedan 1992) och François Millet (sedan 1986) som ansvarar för vingårdarna och Jean-Luc Pepin (sedan 1988) som arbetar som försäljningschef. Ett starkt team som har arbetat hårt för att höja kvaliteten till absolut världsklass och som genomfört stora förbättringar på egendomen.

Vingårdar

Jordmånen i Chambolle-Musigny är kalkrik och ger eleganta, parfymerade viner med stor komplexitet. De Vogüé är kända för viner med stor elegans. Domänen omfattar totalt 12,5 ha varav 7,25 ha tillhör det världsberömda Grand Cru-läget Le Musigny (Comte Georges de Vogüés ägarandel utgör 70% av hela vingården). Övriga viner är Bonnes Mares Grand Cru, Chambolle-Musigny Les Amoureuses Premier Cru, Chambolle-Musigny Premier Cru (görs av unga stockar från Grand Cru-läget Musigny) samt kommunvinet Chambolle-Musigny (delvis från deklassificerad Premier Cru från Les Baudes och Les Fuées).

Vinifikation

Den sympatiske vinmakaren François är oerhört filosofisk och kan med stolthet prata i timtal om sina viner som om det vore hans egna barn. Han är försiktig med att generalisera kring vinframställningen. Alldeles för många parametrar skall tas ställning till för att enkelt kunna uttrycka hur han exakt går tillväga. Nyckeln, menar han är flexibilitet och att blanda tradition med moderna metoder. Eftersom varje årgång kan liknas vid en individ måste de behandlas olika. Det innebär att arbetet både i vingårdarna och i källaren måste anpassas efter rådande förutsättningar. Man är försiktig med att använda kemikalier för att bespruta vingårdarna. Istället låter man ogräs växa mellan raderna under höst och vinter för att sedan plöjas ned på våren för att ge näring. Man använder sig även av feromoner som hängs runt om i vingården för att skadeinsekter skall lockas undan rankorna. Skördeuttaget hålls lågt, runt 30 hl/ha. Druvorna avstjälkas alltid helt och jäsning sker i relativt höga temperaturer runt 30ºC. Man filtrerar lätt och är försiktig med faten, cirka 10-15% för kommunviner, 30-35% för premier cru och 40-45% för grand cru. Vinerna buteljeras efter 15-18 månader. Det vita viner kommer från en 0,66 hektar liten vingårdsdel planterad med chardonnay (omplanterad mellan 1984-1997) som lagras på Troncais-fat. Mellan 1994-2014 var detta vin nedklassificerat till en Bourgogne Blanc i väntan på att de nyplanterade unga rankorna skulle bli gamla nog. Dessutom gör man en Fine de Bourgogne (destillat på ”fine lees” och vin – det vill säga den fina jästfällningen som är kvar i faten efter att man hällt av vinet) och en Marc de Bourogne (destillat på pressrester) som lagras i cirka 10 år i Limousin-fat – dessa destillat är alltid en blend på 2-4 årgångar.