Domaine Roger Perrin. Frankrike, Södra Rhônedalen, Châteauneuf-du-Pape

Roger Perrins hemsida

Respekt för traditioner i Châteauneuf-du-Papes hjärta

Domaine Roger Perrin håller till i hjärtat av Châteauneuf-du-Pape, Vaucluse, där man har odlat vin i närmare ett århundrade.

Historia

Domänen, som vi känner till den idag, såg dagens ljus år 1968 när Roger Perrin tog över efter sin svärfar Paul Bravay. Roger satte genast igång att utveckla gården, bland annat genom att bygga en ny källare som stod färdig 1972 och det var också då han började buteljera vin under eget namn. Roger gick dock plötsligt bort år 1986 och då tog hustrun Yvette och sonen Luc över egendomen. Luc var då en ung man som nyligen avslutat studier i önologi och arbetat en stund hos Château Boucastel (som trots det gemensamma efternamnet Perrin inte är släkt med ägarna till Boucastel). År 1999 renoverades källaren ytterligare med de senaste teknikerna inom vinframställning. De stora investeringar i såväl vineriet som i vingårdarna och höjde kvaliteten ytterligare vilket ledde till att vinerna snart blev mer och mer kända internationellt, och uppmärksammades av såväl Parker som Tanzer. Ödet ville dock annat än att låta Luc avsluta sitt livsverk – år 2010 dog han liksom sin far plötslig och lämnade efter sig ett stort tomrum. Den enda som kunde fylla dessa skor var Lucs syster Véronique Perrin-Rolin som under 20 år arbetat som vinmakarkonsult hos mer än 80 vinodlare i norra Rhônedalen. Hennes kunskap och känsla för smak ledde till vidare utveckling av gårdens viner.

Två år efter att Véronique återvänt till familjegården anslöt sig också hennes son, Xavier Rolin efter att ha arbetat i Saint-Émilion, Beaujolais och norra Rhône. Idag fullföljer teamet med Véronique och Xavier i spetsen det arbete som inleddes av Roger och utvecklades av Luc Perrin. Ledorden är nyfikenhet, kunskap och respekt för naturen. Man erbjuder ett brett utbud av viner (i tre olika färger) som alla har stor finess och personlighet.

Vingårdar

Domänen förvaltar över ca 40 hektar vingårdar i fyra appellationer: Châteauneuf-du-Pape, Côtes-du-Rhône Villages, Côtes-du-Rhône och Vin de Pays. Generellt har man mycket gamla stockar på ägorna – de äldsta planterades redan 1901 och 1902. Att ”Vieilles Vignes” synns på flertalet etiketter är därför kanske föga förvånande. Deras Châteauneuf-du-Pape-vingårdar ligger i de enskilda lägena Palestor, Chapouin, Bois Lauzon, Cabrières och Berthaude. Här är jordmånen karaktäristiskt stenig där de runda stenarna (galets) hjälper till att hålla värmen som lagras under dagen. Côtes-du-Rhône-vingårdarna ligger i kända lägen som Gironde, Champouvin, Maucoil, Coudoulet, Aglandet, Peyron och Berthaude som kännetecknas av sandiga lerjordar. Domaine Roger Perrin odlar dels kända druvsorter som grenache noir och blanc, syrah, mourvèdre, cinsault, roussanne, clairette, bourboulenc, viognier och marsanne. På ägorna finns också mer okända druvor som blåa vaccarèse, vita counoise och dessutom odlas (de i Rhônedalen förbjudna druvsorterna) merlot, cabernet sauvignon och Egiodola som används i egendomens Vin de Pays och IGP-viner. Sedan 2010 används inga ogräs- eller bekämpningsmedel och mer än 50% av gården har konverterats till ekologisk odling – man är dock inte certifierade.

Vinifikation

Egendomens vita viner skördas och vinifieras separat. Druvorna pressas direkt och genomgår därefter sedimentering och jäsning vid låga temperaturer (16-18 grader). Ingen malolaktisk jäsning tillåts för att bibehålla så frisk syra som möjligt. Deras vita Châteauneuf-du-Pape-viner lagras i 6-7 månader på ek (med bâttonage) för att ge rondör medan de vita Côtes-du-Rhône-vinerna buteljeras direkt för att behålla sin friskt fruktiga karaktär. Roger Perrins blå druvor skördas vid optimal mognad och genomgår därefter noggrann selektering. De genomgår inledningsvis kallmaceration för att extrahera frukt och färg. Xavier har ett traditionellt tillvägagångssätt i sin vinmakning. Vare sig de blå druvorna jäser separat eller tillsammans sker det alltid i rostfria ståltankar. Andelen hela eller avstjälkade klasar beror på årgångens egenskaper. Macerationsperioden varierar mellan 10-20 dagar beroende på cuvée. Vinerna på Châteauneuf-nivå lagras i en kombination av foudres, emaljerade tankar och barriquer. Efter ca 1 år gör man sin assemblage och därefter lagras ca 20% av vinet i nya franska ekfat och resten i cementtankar. Det huvudsakliga målet är att respektera traditioner samtidigt som man lyfter det regionala områdets unika karaktär.