Luís Pato. Portugal, Beira Atlântico

Luís Patos hemsida

Bagas skyddshelgon och Beiras stora visionär

En av Portugals mest vionära och intressanta vinmakare bevisar gång på gång att gammal är äldst. Genom sin neotraditionella stil och förkärlek för druvan baga är han en kraft att räkna med och låta sig svepas med när man provar hans viner!

Historia

Luís Pato är den mest kända vinmakaren i regionen Beira Atlântico längs portugisiska atlantkusten. Detta epitet har han förtjänat genom att vara den vinmakare som moderniserade den då kämpande regionen Bairrada och nästan enhändigt fick den på fötter igen. Han skall dock inte ses som en modernist i bemärkelsen ”viner utan kontakt med traditionen” – hans viner har samtliga ett tydligt klassiskt stråk och han värnar envist för regionens egna druvsorter i allmänhet och baga i synnerhet. Om något är han en neotraditionalist.

Pato översätts till det portugisiska ordet för anka och dessa ankor dyker upp titt som tätt på Luís etiketter. Familjen Pato har gjort vin på Quinta do Ribeirinho sedan åtminstone 1700-talet. Det var emellertid först år 1970 som João Pato började buteljera vin från de egna vingårdarna och därmed blev en av de första vinodlarna i den nyskapade DO-regionen Bairrada. Det är från João som sonen – Luís Pato – ärvde sitt visionära synsätt och pionjäranda. Luís var från början en utbildad kemiingenjör som producerade sitt första vin, en ren baga av utsökt kvalitet, år 1980. Detta vin tingar idag höga priser hos vinsamlare. I samma stund som han tog över efter föräldrarna började han experimentera.

Vingårdar

Det är det ständiga experimenterandet – som fortsätter än i dag – som är hans stora signum. År 1985 var Luís till exempel först med att avstjälka baga-druvor och lagra dem i franska ekfat (främst gamla fat, men med ett inslag av ny ek). År 1988 planterade han baga med oympade rotstockar för att förstå pre-phylloxeravinmakning (från vilken han gör vinet Pé Franco) och han kom också bli den förste i området att buteljera en ”Vinhas Velhas” – ett vin gjort på gamla rankor. Sedan 1995 producerar han rött vin från de enskilda vingårdslägena Vinha Pan, Vinha Barrosa och Quinta do Ribeirinho (Pé Franco). 1998 tillkom vingårdsläget Vinha Formal som sedan dess är ursprunget till hans vita toppvin. I vingårdarna ägnar han sig åt det han kallar precisions-skörd. Mellan en tredjedel och hälften av druvorna tas bort vid den gröna skörden. Första skörden av ännu inte fullt mogna druvor används till de mousserande vinerna.

Idag äger Luís Pato 65 hektar vingårdar uppdelat på 20 parceller, planterade med de blå druvsorterna baga och touriga nacional och de gröna druvsorterna maria gomes, bical, bairrada’s cercial och sercialinho. Jordmånen är uppdelad mellan sandiga jordar och kalkrika lerjordar. Dessutom förfogar han över ytterligare 10 hektar oplanterad mark.

Baga har ett rykte om sig att göra ganska strukturerade röda viner som är otillgängliga i sin ungdom och behöver lång lagring för att blomma ut (utan att någonsin tappa sin struktur – ens med ålder). Den passar oväntat bra till att göra mousserande vin med – som då med fördel matchas till regionens kända spädgris – leitão. Även om det stämmer att viner gjorda på baga har en kraftfull tanninstruktur med mer kraft än frukt, så har Luís Pato de senaste 40 åren gång på gång bevisat att druvan är så mycket mer. I hans händer ter den sig snarare som nebbiolo med stor elegans och komplexitet.

Hans idag mycket berömda vinmakande dotter Filipa Pato började göra vin med sin far år 2005. De delar fortfarande vineri, men hon gör sina egna viner från Bairrada och Dão samt några viner tillsammans med sin man, sommelieren William Wouters.

Vinifikation

År 1999 beslutade sig Luís Pato för att lämna DO Bairrada och buteljerar sedan dess sina viner som regional Beiras. Anledningen till utträdet är enligt honom själv att han inte gillade den nytillträdde huvudansvarige för DO Bairrada. Men inte heller nu – med mycket vatten under broarna – vill han helt gå tillbaka (han använder enbart beteckningen Bairrada på två av sina viner). Han förklarar att han fortsätter att använda beteckningen Beiras som ett sätt att avskärma sig från den ”nya världen”-stil med internationella druvsorter och hårt ekade viner som är mycket populärt i regionen idag.

Förutom de fyra röda single quinta-vinerna, sina Vinhas Velhas-viner och de vita toppvinerna finns mycket annat roligt i portföljen. Sedan 2008 gör han ett mousserande vin från vingården Vinha Formal (gjord på Bical och Touriga Nacional) och året därpå såg de naturligt söta vinerna Abafado Molecular (som görs i röd, vit och rosé-variant) dagens ljus. 2010 utökade han portföljen med de vita mousserande vinerna Informal och Quinta do Moinho – gjorda på druvan Baga. För att ytterligare experimentera och värja sig mot konformismen inom vinmakning valde han år 2011 att skapa ett rött vin på gröna druvor; Fernão Pires – gjord på 94% maria gomes och 6% baga-skal. Dessutom gör han serien Vinhos Rebeldes – ”rebellviner” – som bland annat innefattar viner som skapats utan användning av sulfiter och viner som inte följer regionens regler. Det blir aldrig tråkigt med Luís!