Quinta da Biaia. Portugal, Beira Interior

Quinta da Biaias hemsida

Anslutningen av Quinta da Biaia till Tryffelsvinets vinklubb signalerar startskottet för vårt fälttåg i Portugal. Som första portugisiska producent i vår portfölj så är dom inte bara representanter för sitt land utan även för appellationen Beira Interior, som för en icke-initierade Portugal-aficionado förmodligen inte är det första ursprunget man tänker på när portugisiskt vin kommer på tal. Så följ med oss på en resa till denna ”on the rise”-vinregion i nordvästa Portugal.

Historia

Namnet Quinta da Biaia har använts sedan sent 1600-tal då egendomen namngavs efter något så annorlunda som en au pair.
Enligt legenden så ska den utarmade krigshjälten Pedro Jacques de Magalhães ha återvänt hem efter Portugals självständighetskrig mot Spanien och i anknytning till detta stött på en ung föräldralös dam vid namn Dona Beatriz de Sousa Lopes. Beatriz kom att bli vårdnadshavare för Pedros barn vilka med tiden kom att ge henne det kärleksfulla smeknamnet ”Biaia” och resten som man säger, är historia.

Åren gick och likt många så sysselsatte man sig bland annat med vinproduktion på självförsörjningsnivå, men den moderna historian av Quinta da Biaia börjar inte förens år 2015 då egendomen köptes av  familjerna Flor och Lopes Ferro som tillsammans med den unge vinmakare Luís Leocádio har investerat närmare 50 miljoner kronor i att modernisera egendomen, bland annat genom byggnation av ett helt nytt vineri som förväntas stå klart 2022.

Vingårdar

i dagsläget uppgår Quinta da Biaias ägor till 29 hektar utspritt på 3 stycken vingårdar huvudsakligen i under-appellationen Beira Interior Castelo Rodrigo som alla har en genomsnittlig höjd över havet på ungefär 725m.

Beira Interior DOC är en förhållandevis ung appellation som uppkom år 2005 när tre mindre provinsiella appellationer slogs ihop till en större. Klimatet är förhållandevis varmt sommartid och tillåter röda druvor att uppnå fenolisk mognad samtidigt som de behåller sin fräschör tack vara svalare nätter som delvis kan attribueras till altituden.

Den största av de tre är Alvandeira som med sina 17.5 HA står för en ganska stor del av de totala ägorna. Vingården ligger på en södersluttning på en genomsnittlig höjd av 725m ö.h och har en jordmån bestående av brun lera. Majoriteten av vingården är planterad på tidigt 2000-tal och huvudsakligen med druvsorterna touriga nacional, touriga franca och tinta roriz.

De två mindre vingårdarna Souto och Lameiras är granit och skiffer-dominerade på höga syd-sluttningar och planterades mellan 2016 och 2020, huvudsakligen med vita inhemska druvsorter samt pinot noir och chardonnay.

Viner

Den förhållandevis breda portföljen utgörs huvudsakligen av viner på klassiska portugisiska druvsorter, vinifierade på en blandning av äldre franska fat och ståltank, allt i syfte att låta den Beiriska-mineraliteten och frukten få spela huvudrollen men i nuläget så representeras dom av vinet Rota De Santiago i Systembolagets fasta sortiment.

eko

2020 Rota de Santiago – Quinta da Biaia

Beira Interior99 kr