Quinta da Biaia. Portugal, Beira Interior

Quinta da Biaias hemsida

En praktfull Portugis på hög höjd

Namnet Quinta da Biaia har använts sedan sent 1600-tal då egendomen namngavs efter något så annorlunda som en au pair. Enligt legenden så ska den utarmade krigshjälten Pedro Jacques de Magalhães ha återvänt hem efter Portugals självständighetskrig mot Spanien och i anknytning till detta stött på en ung föräldralös dam vid namn Dona Beatriz de Sousa Lopes. Beatriz kom att bli vårdnadshavare för Pedros barn vilka med tiden kom att ge henne det kärleksfulla smeknamnet ”Biaia” och resten som man säger, är historia.

Historia

Under egendomens första år ägnade man sig enbart åt vinproduktion på självförsörjningsnivå. Inte förrän 2015 såg den eran historian av Quinta da Biaia dagens ljus. Vid denna tidpunkt köptes egendomen av  familjerna Flor och Lopes Ferro som, tillsammans med den unge vinmakare Luís Leocádio, har investerat närmare 50 miljoner kronor i att modernisera egendomen, bland annat genom byggnation av ett helt nytt vineri som förväntas stå klart 2022.

Vingårdar

Idag uppgår Quinta da Biaias ägor till 29 hektar utspritt på tre vingårdar huvudsakligen i under-appellationen Beira Interior Castelo Rodrigo som alla har en genomsnittlig höjd över havet på ungefär 725 meter. Beira Interior DOC är en förhållandevis ung appellation som uppkom år 2005 när tre mindre provinsiella appellationer slogs ihop till en större. Klimatet är förhållandevis varmt sommartid och tillåter röda druvor att uppnå fenolisk mognad samtidigt som de behåller sin fräschör tack vara svalare nätter som delvis kan attribueras till altituden.

Den största av de tre är Alvandeira som med sina 17.5 hektar  står för en ganska stor del av de totala ägorna. Vingården ligger på en södersluttning på en genomsnittlig höjd av 725 meter över havet och har en jordmån bestående av brun lera. Majoriteten av vingården är planterad på tidigt 2000-tal och huvudsakligen med druvsorterna touriga nacional, touriga franca och tinta roriz. De två mindre vingårdarna Souto och Lameiras är granit och skiffer-dominerade på höga syd-sluttningar och planterades mellan 2016 och 2020, huvudsakligen med vita inhemska druvsorter samt pinot noir och chardonnay.

Viner

Den förhållandevis breda portföljen utgörs huvudsakligen av viner på klassiska portugisiska druvsorter, vinifierade på en blandning av äldre franska fat och ståltank, allt i syfte att låta den Beiriska-mineraliteten och frukten få spela huvudrollen.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Quinta da Biaia

årgång slut

2020 Rota de Santiago – Quinta da Biaia

Beira Interior59 kr 99 kr