Uva Mira. Sydafrika, Stellenbosch

Uva Miras hemsida

Milsvid utsikt från Sydafrikanskt toppnamn

Uva Mira lever verkligen upp till sitt namn. ”Uva” är det latinska ordet för ”druva” och ”Mira” översätts till ”underbar” – och dessa underbara druvor sköts av familjen Weedon.

Historia

Vingårdarna ligger på sluttningarna till de majestätiska Helderberg Mountains i Stellenbosch med utsikt över False Bay och Table Bay – ja faktiskt ända bort till Robben Island. Här drar man nytta av de svalare vindar som blåser på de 420-640 meter över havet där Uva Miras rankor växer. Vineriet grundades för närmare 20 år sedan av Denise Weedon tillsammans med hennes make, den före detta gruvmagnaten Desmond Weedon. De föll för platsen direkt och visste att det var just här de ville förverkliga sin dröm. När de började hade de bara en fantastisk utsikt och en vinlott och idag är Uva Mira både en internationellt erkänd leverantör av fantastiska viner och en lokalt mycket omtyckt vingård. Den passion och omsorg som läggs ner på att göra deras viner avspeglar sig i det flertal internationella och lokala utmärkelser som de har fått genom åren. De inkluderar bland annat priser som ”Best South African Wine Producers of the Year” och “The Best Chardonnay in the World”.

Vingårdar

Uva Mira ligger högst av alla egendomar på Helderbergs sluttningar, vilket gör att den har ett svalt klimat. Varje vinlott i vingården har lite olika höjd, jordmån (mestadels nedbruten granit och skiffer), meso- och mikroklimat samt exponering för väder och vind. Det visar var vinet kommer ifrån och gör vinmakningen spännande. Vinmakare är Christiaan Coetzee, som – tillsammans med vitikulturisten Christo Crous – har bidragit med en blandning av innovativa metoder och traditionell vinmakning. Hans spännande idéer och kreativitet har tagit vinerna till nya toppnivåer. De har nu en ny toppserie av viner som de kallar ”Uva Mira Icon Range” som görs av de allra bästa druvorna. De kommer från de högst belägna vinlotterna och ger ett mycket distinkt och elegant vin. På egendomen odlas druvor som chardonnay, syrah, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc och sauvignon blanc, alla med mycket hög kvalitet och ursprungskaraktär.

Vinifikation

Vineriet har byggts på ett sätt som låter Uva Mira visa den unika terroir och de vingårdlägen som finns på egendomen. Varje vinlott har ett flertal små tankar för att de ska kunna reflektera minsta olikhet från de olika vingårdslägena. Alla druvor plockas för hand på morgontimmarna när det är svalt och sorteras därefter noggrant. Druvorna pressas försiktigt och bara den fririnnande druvjuicen används. Vinmakaren använder sig av de raffinerade förbättringar inom vinmakning som utvecklats i Nya Världen för att maximera kvalitén och uttrycket. Vinet når sin fulla potential och speglar druvornas karaktär, struktur, komplexitet och elegans.

2019 The Mira Chardonnay, Uva Mira

Stellenbosch259 kr

2019 The Mira Sauvignon Blanc, Uva Mira

Stellenbosch199 kr

2017 The Mira Cabernet Sauvignon, Uva Mira

Stellenbosch269 kr