Rött vin

2000 Quinta do Moinho, Luís Pato

nr 9245901

Moget vin från Bagas alldeles egna skyddshelgon Luís Pato! Vinet lagras på plats hos producent fram tills lansering som sker minst 10 år efter skörden.

Wine Advocate: 92 poäng

Pris 479 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Luis Pato

Ursprung
Bairrada DOC

Druvor
100% baga

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är intensiv och balanserar mogna toner mot fruktiga toner i perfekt harmoni. Vi hittar allt från torkade frukter som plommon, fikon och körsbär, tobak och läder som möts upp av fräschare och ungdomlig frukt som svarta vinbär, plommon, mörka körsbär och färska kryddor. Smaken är förhållandevis fyllig och fräsch med välintegrerade tanniner. Den aromatiska rikedomen i eftersmaken är påtaglig och pågår länge.

Passar till
Passar väl till kraftigare kötträtter och fetare viltfågel, höstiga grytor och härliga ugnsstekar, gärna med fetare tillbehör som potatisgratäng.

Lagringspotential
Från nu till 2036

Mer information
Servera i stora kupor vid 16-18 grader. Lufta med fördel en stund innan servering.

Om produkten

Luís Pato är den mest kända vinmakaren i regionen Beira Atlântico längs portugisiska atlantkusten. Detta epitet har han förtjänat genom att vara den vinmakare som moderniserade den då kämpande regionen Bairrada och nästan enhändigt fick den på fötter igen. Han skall dock inte ses som en modernist i bemärkelsen ”viner utan kontakt med traditionen” – hans viner har samtliga ett tydligt klassiskt stråk och han värnar envist för regionens egna druvsorter i allmänhet och baga i synnerhet. Om något är han en neotraditionalist.

Pato översätts till det portugisiska ordet för anka och dessa ankor dyker upp titt som tätt på Luís etiketter. Familjen Pato har gjort vin på Quinta do Ribeirinho sedan åtminstone 1700-talet. Det var emellertid först år 1970 som João Pato började buteljera vin från de egna vingårdarna och därmed blev en av de första vinodlarna i den nyskapade DO-regionen Bairrada. Det är från João som sonen – Luís Pato – ärvde sitt visionära synsätt och pionjäranda. Luís var från början en utbildad kemiingenjör som producerade sitt första vin, en ren baga av utsökt kvalitet, år 1980. Detta vin tingar idag höga priser hos vinsamlare. I samma stund som han tog över efter föräldrarna började han experimentera.

2000 Quinta do Moinho kommer från den 7.1 hektar stora vingård Quinta do Moinho där jordmånen består av kalkrik lera, och är en av fyra vingårdsspecifika viner som Luís tillverkar (något han var först med att buteljera i Portugal). Här åtnjuter man ett fördelaktigt sydligt läge. Vinet görs på 100% baga som skördas i slutet av september och lagras i 12 månader på såväl nya som gamla franska ekfat och buteljerades utan filtrering.

Wine Advocate (Mark Squires): 92 poäng ”The 2000 Tinto Quinta do Moinho is one of the oldies this issue (in the Beiras regional appellation). This is mostly fresh, but it lacks the definition and focus of the recently seen (and completely brilliant) 2001. It compensates, though, with very fine concentration, giving this a very lush and rich feel for an older Baga. It fills the mouth. The 2000 and 2001 vintages often produce these differences–they both reflect their vintage styles. Still relatively youthful, this can hang on for at least another decade, maybe much more, but let’s take this in stages. Drink: 2016-2030. (Oct 2016)”