Sött vin

2003 Wehlener Sonnenuhr Auslese, Joh. Jos. Prüm

nr 9325701

Från legendariska moselproducenten Joh. Jos. Prüm. Deras 2003 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese har alla attribut för en enastående riesling.

Pris 479 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 3 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent 
Joh. Jos. Prüm

Ursprung
Mosel

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
8%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en oerhört komplex doft av solmogen stenfrukt med tropiska inslag, marsipan, röda och gula äpplen, krossad sten, litchi och mango. Vibrerande syra som matchar upp restsötman perfekt. Läcker fyllighet och en eftersmak som är mycket lång – och försvinnande god.

Passar till
Lagrade och smakrika ostar, gåsleverpaté eller desserter med tropisk frukt. Familjen Prüm själva hade kunnat tänka sig att dricka detta vin till viltkött.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information

Om produkten

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exempelvis Wehlener Sonnenuhr (6 hektar), Zeltinger Sonnenuhr (3 hektar) samt Graacher Himmelreich (3,5 hektar). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Joh Jos Prüm är en av nio vinfirmor i Tyskland som har rankats med fyra stjärnor av Gault Millau. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom vinlusen phylloxera inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor. I fallet Joh. Jos. Prüm så är fallen där de gör torra viner få och långt emellan och deras fruktigare viner öppnar upp för många spännande matchningsmöjligheter – vinet kommer att passa väl till de flesta fräscha bärdesserter, men kommer också att bli en given succé till ostbrickan, till gåsleversnittarna, eller till riktigt stark mat (eftersom sötman mildrar hetta).

Wehlener Sonnenuhr, vars namn kommer ifrån soluret som en förfader till Prüm-familjen lät resa i vingården, ligger strax nedströms från Graacher Himmelreich. Dess blå skiffer-jordar fungerar som utmärkt vattenreservoar vilket år 2003 kom att bli räddningen under en väldigt varm och torr sommar. Vingården är den brantare utav de två nämnda och med sitt syd/sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en härlig fräschör. Wehlener Sonnenuhr är förmodligen den mest kända vingården i Prüms ägor och ger viner som är otroligt långlivade och något mera kraftiga i sin ungdom än vinerna från Graacher Himmelreich. Årgång 2003 är i Europa genomgående definierad av sin varma och torra sommar, något som hos Prüm resulterade i att väldigt lite utav de lägre predikaten kom att produceras och den större delen av kakan kom att bli Auslese, huvudsakligen på grund utav att det torra vädret inte tillät något vida spridd uppkomst av ädelröta.

Om man översätter ordet Auslese från Tyskan så betyder det “Urval” och beskriver hur dessa viner kommer till: dom är ett urval av druvor från den sena skörden. Auslese i allmänhet kan antas vara söt och intensivare än sina småsyskon (Spätlese och Kabinett) även om det finns dom några undantag där vinet jäses nära på torrt, men i fallet hos Joh Jos Prüm så kan man räkna med att vinet kommer ha en dos restsötma som gör att dessa viner passar utmärkt till osttallriken, anklevern eller mindre sötma-intensiva desserter, i detta fall gärna med tropiska inslag i sina smaker. Om man vill vara lite experimentell så kan man servera vinet till varmrätter på till exempel vildsvin eller annat vilt, något man möjligen hade blivit serverad i Mosel!