Rött vin

2004 Morey-Saint-Denis Premier Cru La Forge, Domaine Clos de Tart

nr Hemligt artikelnummer

Den närmast mytiska Grand Cru-vingården Clos du Tart vineyard är en av enbart 44 vingårdar i Bourgogne med statusen ”monopol” – det vill säga med en enda ägare. Vingårdsläget har också varit klassat som just en monopol sedan dess skapande på 1100-talet. Under de senaste 900 åren har vingården enbart växlat ägare vid fyra tillfällen. Morey-Saint-Denis Premier Cru La Forge görs av druvor från de yngre rankor som inte går in i förstavinet Clos du Tart Grand Cru, och mogna årgång 2004 är gjord av dåvarande hyllade vinmakaren Sylvain Pitiot. Ett stort vin att börja njuta redan nu eller lagra i ytterligare några år. Enbart 30 flaskor släpps som ett Limited-utskick.

Pris 1499 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt, Biodynamiskt
Lanseringsdatum08/02/2022

Beskrivning

Producent
Domaine Clos de Tart

Ursprung
Morey-Saint-Denis Premier Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Koncentrerad doft av begynnande mognad och aromer av röda körsbär, tranbär, lingon, höstlöv, söta kryddor, tobaksblad och svart te. En enastående skärpa i doften – koncentrerad och komplex med både elegans och kraft. Fokuserad och tät med förbluffande nyansrikedom, men en struktur, balans och harmoni som man sällan träffar på.

Passar till
Prova till fågel, stek med svamp och sidfläsk eller bara gott sällskap, föredragsvis en stund in i framtiden.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Servera vid 14-16 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.

Om produkten

Den närmast mytiska Grand Cru-vingården Clos du Tart är en av enbart 44 vingårdar i Bourgogne med statusen ”monopol” – det vill säga med en enda ägare. Vingårdsläget har också varit klassat som just en monopol sedan dess skapande på 1100-talet och ligger granne med Bonnes Mares Grand Cru. Under de senaste 900 åren har vingården enbart växlat ägare vid fyra tillfällen. Ursprungligen planterades rankorna av nunnorna av Notre Dame de Tarte-orden och det är därifrån som vingården fått det namn den bär än idag. Nunnorna skötte om den redan då erkänt fina vingården fram till den franska revolutionen år 1789.  Vingårdens mest kända ägarfamilj, familjen Mommessin, köpte ägorna strax före det officiella grundandet av Grand Cru-systemet år 1932. Läget kom sedermera att erhålla denna prestigefyllda beteckning som enbart gavs åt de allra bästa lägena i Bourgogne, år 1939. Vingårdslägets stora steg in i det verkliga finrummet kom år 1996 då Sylvain Pitiot tog över tyglarna som vinmakare. Sylvain kom att verka på gården fram till sin pension år 2015 då han lämnade över till Jacques Devauges som då kunde ta över ett arv med en unik databas över samtliga 79,300 rankorna på gårdens 7,3 hektar. Jacques gick vidare till Clos des Lambrays år 2019, men även om hans tid på gården var kort hade han stor inverkan då han införde såväl ett ekologiskt som biodynamiskt odlingssätt. Sylvains rigorösa skördeuttag och extremt precisa vitikultur och Jacques biodynamiska approach lever kvar än idag genom nya vinmakaren Alessandro Noli som tog över i mars 2019. Noli arbetade tidigare på en annan Pinault-ägd vingård; Château Grillet i Bordeaux.

På äldre flaskor syns således namnet ”Mommessin” som producent. Familjen Mommessin, som också ägde en stor négociantverksamhet sålde själva négociantdelen (numera med bas i Beaujolais) till Boisset-familjen år 1997, men behöll själva Clos de Tart inom familjen. I oktober 2017 beslutade sig familjen Mommessin emellertid för att sälja även sin prestigefyllda vingård till Francois Pinault’s Artemis Group (som även äger bland annat Câteau Latour). På senare årgångar kan man därför istället läsa “Domaine du Clos de Tart” som producent på etiketterna. Vi är mycket stolta att kunna presentera ett fåtal flaskor, direkt från egendomens källare. Detta gör vi i samarbete med våra vänner i Boisset-familjen som tack vare sina historiska kopplingar till familjen Mommessin har möjligheten att förmedla begränsade volymer av äldre årgångar från denna ikoniska vingård.

Morey-Saint-Denis Premier Cru La Forge görs av druvor från de yngre rankor som inte går in i förstavinet Clos du Tart Grand Cru. Vinerna påminner därför mycket om varandra men La Forge har en tydligare rättfram stil och blir också tillgänglig tidigare än gårdens Grand Cru. Rankornas snittålder är 25 år. 100% av druvorna avstjälkas och jäsningen sker i ekkar. Därefter spenderar vinet 17 månader på nya ekfat. Samtliga lägen i Clos du Tart vinifieras separat och de olika ekfaten testas noggrant enskilt innan den slutgiltiga blenden för gårdens Grand Cru och Premier Cru äger rum.