Rött vin

2006 Barolo Margheria, Azelia

nr 7385701

Här ges du den unika möjligheten att prova mogen Barolo från vingården Margheria från årgång 2006 och den fantastiske producenten Azelia med Luigi Scavino i spetsen.

Pris 1299 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Mycket komplex och utvecklad doft av röda bär, nypon, lingon, söta kryddor, rosor och violer. Fatkaraktären är mycket välintegrerad och vinet kröns av en liten kryddighet. Det första man slås av är typiciteten – det här är en text book-Barolo,med sina utvecklade aromer, fiska syra och välmarkerade med mycket välsnidade tanniner. Vinet visar upp en imponerande balans och koncentration i frukten som ännu har mycket att ge. Eftersmaken fortsätter längt efter att vinet försvunnit och klingar ut i ett stort smakregister.

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver Azelia; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

Azelia var föregångarna när det kommer till att vingårdsbeteckna Barolo när de först valde att vingårdsbeteckna sin Bricco Fiasco år 1978. Även vingården Margheria är en så kallad Barolo Cru och räknas till en av de bästa i Serralungha d’Alba. Dessutom är den hänfärande vacker med sin sydliga sluttning nedanför slottet i hjärtat av kommunen. Jordmånen är lerig kalkjord med inslag av märgel. Dessa bidrar till den rika fylligheten som associeras till just Margheria – vinerna är stora och tanninrika. Familjen Scavinos 1,9 hektar ligger på 250-360 meter över havet. Snittåldern på rankorna är hela 60 år. 2006 Barolo Barolo Margheria lagrades i 30 månader på stora, gamla ekat enligt piemontesisk tradition. Den årliga produktionen av detta vin är mycket liten – endast 6,100 buteljer, 520 magnumflaskor och 60 dubbelmagnum produceras. Årgång 2006 räknas till en av de stora i Italien på 00-talet. Berry Bros & Rudd kallar den en 10/10-årgång och Antonio Galloni på Vinous ger den omdömet: “A Modern-Day Classic in the Making”.

Så här säger Antonio Galloni om Azelia: “Proprietor Luigi Scavino doesn’t get anywhere near the attention he deserves, but make no mistake about it, his top Barolos play in the same league with Piedmont’s elite bottlings. The Barolos see malolactic fermentation and aging in French oak barriques, although the Margheria is aged in medium-size French oak barrels.”