Rött vin

2008 Barolo Gramolere, Fratelli Alessandria

nr 7375001

Lanseras med hemligt artikelnummer den 24 februari 2021. Vi har den stora glädjen att lansera denna äldre årgång av Fratelli Alessandrias vingårdsbetecknade Barolo Gramolere till Vinklubben. Robert Parker Wine Advocate: 92 poäng

Pris 1100 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Fratelli Alessandria

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är är generös och elegant doft med ursprungstypiska toner med viss utveckling av nypon, tobak, torkade röda bär, rosor, kryddor, mint, lakrits och mineral. Stram men ändå inbjudande smak med välintegrerade småkorniga tanniner. Långt avslut.

Passar till
Vinets eleganta karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör. Fram med grädde, ost och tryffel! Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information

Om produkten

Familjen Fratelli har kallat de böljande kullarna i Verduno, Monforte d’Alba, för sitt hem sedan mitten av 1800-talet. När firman grundades år 1870 var just Verduno det absoluta centrat för vinmakning i Barolo. Verduno kom under många år att falla i glömska, men det är tack vare ihärdiga familjer som Alessandria som området idag upplever en stor renässans. Idag drivs vinieriet av femte generationen, genom de två bröderna Gian Battista och Alessandro, samt Alessandros son Vittore. Sedan Vittore återvände till familjeegendomen år 2001 har stora förändringar genomförts där den minutiösa noggrannheten numera är total. Enligt devisen att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård” producerar man endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Verduno ligger nära den sandiga regionen Roero. Här påverkas mesoklimatet av en jordmån med andelar av kalk och floden Tanaro som rinner förbi staden. Dessa förutsättningar ger vinerna en oefterhärmlig mjukhet och parfymerad charm som blivit familjen Alessandrias varumärke. De 12 hektaren odlas efter ekologiska principer men man är inte certifierade, och man äger vingårdlägen i såväl Gramolere som Monvigliero. Dessutom gör man en fantastisk pelaverga som görs på klonen pelaverga piccolo som enbart finns i just Verduno.

Gramolere är en två hektar stor cru-vingård i Monforte d’Alba beläget mellan Gavarini och Bussia. Första gången familjen buteljerade Gramolere som en egen cru vin var 2001. Vingården har sydlig exponering, ligger 400 meter över havet och har över 40 år gamla vinrankor. Viner från Monforte utmärker sig ofta med sin fantastiska struktur. Vingården Gramolere har en jordmån bestående av sandig kalksten och vinerna kännetecknas av stora muskler, delikata och fräscha örttoner och aromer av läder och lakrits och en storslagen lagringsduglig komplexitet. Druvorna till 2008 Barolo Gramolere plockades för hand i oktober och fick jäsa och macerera i ståltank två veckor vid en temperatur på 29-32 grader. Vinet lagrades sedan i tre år på slavonska fat om 20–40 hektoliter, sedan två månader på ståltank och sedan minst sex månader på flaska. Vinet buteljeras alltid 4 år efter skörden.

Robert Parker Wine Advocate, 92 poäng: ”The 2008 Barolo Gramolere caresses the palate with gentle dark fruit, flowers, licorice, spices and sweet dried herbs. There is an inner perfume to the 2008 that is highly appealing. This soft, fragrant Barolo is delicious today, but should also age quite nicely. It is the most approachable of the estate’s single-vineyard Baroli. Juicy dark berries and plums reappear on the vibrant finish, while the tannins are virtually unnoticeable within the realm of young Barolo. At the same time, the tannins do firm up a bit as the wine sits in the glass, so I would wait another year or two before opening the 2008.”