Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2008 Franciacorta Riserva Vintage Collection Dosage Zero R.S, Ca’ del Bosco
nr 93544012008 Franciacorta Riserva Vintage Collection Dosage Zero R.S är ett knastertorrt och sendegorgerat (mer än 13 år på sin jästfällning!) mousserande vin från bubbelmästarna Ca’ Del Bosco – helt utan tillsatt socker.
Pris 999 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Ca’ del Bosco
Ursprung
Franciacorta DOCG
Druvor
65% chardonnay, 22% pinot nero, 13% pinot bianco
Alkoholhalt
12.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Doften är komplex och fokuserad med aromatik som påminner om dess ålder och de 13 år vinet legat på sin jästfällning. Aromspektrat är extremt brett med drag av solmogna gula stenfrukter, äpplen, stekt citron, lime, clementin, aprikos, mineral, smör, nötter och nougat med en påtaglig brödighet från den långa lagringen på jästfällningen. Smaken är fräsch och slank med knastertorr skyhög syra och en inbjudande krämig mousse. Eftersmaken är elegant och syradriven med såväl citrusaromer som härlig brödighet.
Passar till
Drick som aperitif eller till skaldjur, milda ostar och stekt fisk med rostade grönsaker och örtcréme.
Lagringspotential
Från nu till 2030
Mer information
Om produkten
Ca’ del Bosco är en mousserande vinproducent i Franciacorta DOCG i Lombardiet. Huset är ett av Italiens absolut främsta hus för mousserande vin och man gör en rad olika cuvéer tillverkade enligt metodo classico, det vill säga samma metod som används för att tillverka champagne. Ca’del Bosco kan med rätta ta åt sig mycket av äran för att världen idag har fått upp ögonen för de mousserande kvalitetsvinerna från Franciacorta. Ca ‘del Bosco grundades när Annamaria Clementi flyttade till Erbusco där hon köpte ett litet hus i sluttningen med namnet Ca’del Bosco. Till huset hörde 2 hektar mark och hon planterade denna med vinstockar. Det första vinet producerades 1972. Annamarias son Maurizio Zanella utvecklade gården med målet att bevisa att området kunde producera riktiga kvalitetsviner. Efter att ha rest till Champagne bestämde sig Maurizio för att göra mousserande vin enligt traditionella metoden. Kvaliteten på druvorna sätter man främstoch man lägger mycket arbete på ny innovation. Ca’del Bosco producerar idag både röda, vita och mousserande viner.
2008 Franciacorta Riserva Vintage Collection Dosage Zero R.S är ett knastertorrt sendegorgerat zero-dosagebubbel utan tillsatt socker från 13 chardonnayvingårdar (i Erbusco, Adro, Cazzago San Martino, Corte Franca and Passirano med en snittålder på 31 år, 2 pinot bianco-vingårdar (i Passirano) med en snittålder på 20 år och 5 pinot nero-vingårdar i Erbusco och Passirano) med en snittålder på 20 år på rankorna. Skörden ägde rum under de sista tio dagarna i augusti. Druvorna hanteras enligt vad Ca’ del Bosco själva kallar Metodo Ca’ del Bosco, som användes för första gången år 2008, vilket innebär att druvorna plockas i små korkar, sorteras och kyls ner. Klasarna hamnar sedan i det de kallar sitt “druv-spa” där varje enskild klase tvättas i ett jet-spraysystem som innefattar tre vattenbad och en torktunnel. Druvorna krossas därefter utan kontakt med syre och jäses i små ekfat. Därefter följer 5 månaders fatlagring och efter totalt sju månader från skördens start är det dags att skapa den slutgiltiga blenden som tas fram med målet uttrycka terroir , kraft och potential. Efter den andra jäsningen lagras vinet i 13 år och 3 månader på sin jästfällning och butlejeras därefter utan tillsats av socker eller sulfit. Varje flaska märks med individuella markörer för spårbarheten. Sammantaget ett riktigt hantverk från mästarna på Ca’ del Bosco – Italiens kanske mest förnäma producent av mousserande vin.
Årgång 2008 är även i Franciacorta en väldigt hyllad årgång. Året började väldigt varmt och svalt, men kom att kylas ner under februari månad (där rankorna återigen gick i dvala) och därför kom knoppning och blomning att ske senare än vanligt. Sommaren var inte överdrivet varm, men definierades av sina väldigt svala nätter och de regniga stormar som frekvent slog till i området. Precis innan druvorna nådde mognad så vart dock vädret varmare och torrare och precis vid skörden var vädret som absolut soligast och varmast. Skörden började den 20:e augusti och de genomsnittliga skördeuttagen hamnade på ungefär 8,8 ton druvor/hektar (vilket resulterade i ungefär 3780 liter vin/hektar då utbytet druvor/vin år 2008 låg på ungefär 43%).