Rött vin

2010 Barolo Bricco Voghera Riserva, Azelia

nr Hemligt artikelnummer

2010 Barolo Bricco Voghera Riserva görs enbart de mest utsökta åren och kräver minst 10 års lagring för att verkligen uppnå sin yttersta potential – lagringsbarheten är dock mångdubbel längre. Vinet lagras i 5 år på fat följt av 5 år på flaska och årgång 2010 är således den aktuella årgången av detta enastående vin som Tryffelsvinet haft den stora glädjen att tilldelas 48 flaskor av. Släpps med hemligt artikelnummer till Vinklubben.

Pris 1599 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt
Lanseringsdatum01/02/2022

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Mycket komplex och ännu ung doft av mörka körsbär, nypon, svart te, söta kryddor, orientaliska kryddor, rosor och violer. Syran är frisk och kroppen elegant och i perfekt harmoni med de välmarkerade och mycket välsnidade tanniner. Vinet visar upp en imponerande balans och koncentration i frukten vittnar om ett långt liv. Eftersmaken fortsätter långt efter att vinet försvunnit och klingar ut i ett stort smakregister, närmast utan slut.

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

2010 Barolo Bricco Voghera Riserva görs enbart de mest utsökta åren och kräver minst 10 års lagring för att verkligen uppnå sin yttersta potential – lagringsbarheten är dock mångdubbel längre. Druvorna kommer från den 0,85 hektar lilla vingården Bricco Voghera med kalkrik lerjordmån i perfekt sydlig exponering på 360 meters höjd. Rankornas medelålder är hisnande 95 år. Vinmakningen är mycket traditionell –  musten vinifieras med hjälp av naturligt förekommande jäststammar och föregås av en piemontesiskt klassisk lång macerationstid på 55-60 dagar som följs av 5 år på gamla, stora ekfat och 5 år på flaska. Den årliga produktionen är försvinnande liten – blott 2,900 flaskor, 340 magnum och 60 dubbelmagnum. Årgång 2010 är således den aktuella årgången av detta enastående vin som Tryffelsvinet haft den stora glädjen att tilldelas 48 flaskor av. Luigi och Lorenzo uppnår fullständig elegans, charm och kraft i en oefterhärmlig balans i denna toppcuvée som alltid är en upplevelse utöver det vanliga.

Årgång 2010 i Barolo, Ian D’Agata, Decanter: ”Once in a while, a vintage that is truly special appears to come knocking on the doors of wine lovers everywhere. Rarer, but even better, are those occasions when wine lovers are confronted with an embarassment of riches: such is the case with the 2010 Barolo vintage.”

Så här säger Antonio Galloni om Azelia: “Proprietor Luigi Scavino doesn’t get anywhere near the attention he deserves, but make no mistake about it, his top Barolos play in the same league with Piedmont’s elite bottlings. The Barolos see malolactic fermentation and aging in French oak barriques, although the Margheria is aged in medium-size French oak barrels.”