Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2010 Brunello di Montalcino Pianrosso Riserva, Ciacci Piccolomini (magnum)
nr 9213706den 5:e oktober har vi den stora glädjen att lansera ett fåtal flaskor av denna James Suckling 100-poängare i Systembolagets webblansering. Endast 24 magnumflaskor lanseras – först till kvarn!
Pris 3057 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Ciacci Piccolomini
Ursprung
Brunello di Montalcino DOC
Druvor
100% sangiovese
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
1500 ml
Doft och smak
Intensiv och närmast eterisk doft med begynnande mognad där toner av söta orientaliska kryddor och en fruktig karaktär med röda körsbär i fokus. Aromerna innefattar också örter, torkad tobak, rött te och bigarråer i spektrat. Smaken inbjudande harmonisk och varm med välmarkerade men mjuka tanniner som börjat ta sig en mer silkig karaktär. Vinet kombinerar både kraft och elegans på ett ypperligt skickligt sätt och med sin friska syra och långa kryddiga eftersmak visar detta vin på alla tänkbara sätt vart skåpet skall stå.
Passar till
Ett härligt vin att dricka till grillat lamm, mustiga köttgrytor på vilt med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky, nötkött med örtiga inslag och potatisgratäng.
Lagringspotential
Från nu till 2045
Mer information
Om produkten
Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slogs familjenamnen ihop. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Guiseppe Bianchini som länge skött om ägorna. Guiseppe applicerade en modernare filosofi med fokus på kvalitet. Sedan 2004 drivs gården av Guieseppes barn Paolo och Lucia som moderniserat framställningen ytterligare och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används. Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino. De förvaltar över 53 hektar varav ca 30 hektar är Brunello och vingårdarna breder ut sig i syd- och sydvästsluttning runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar. Piccolomini gör även strålande viner av andra internationellt kända druvsorter. Bland annat Fabvis som är en 100 % Syrah, Ateo som är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot och deras kanske mest prisvärda vin Ciacci Piccolomini d’Aragona IGT, ett vin gjort i huvudsak på Sangiovese med en skvätt Cabernet och Merlot. Utöver det produceras även en hel del grappa och olivolja från egna odlingar.
2010 Brunello di Montalcino Pianrosso Riserva görs bara de allra bästa åren och är familjens toppvin från prestigevingård som fått just namnet Pianrosso. 2010 var just ett sådant år och detta år förärades Ciacci Piccolomini med 100 poäng från vinkritikern James Suckling. Pianrosso är 11,69 hektar och ligger belägen 240-360 meter över havsnivå. Ciacci Piccolomini har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino vilket bl.a. innebär att vinerna är fruktiga och inte kräver lika lång lagring i flaska innan de är njutbara. Vinet har lagrats i tre år på slovenska ekfat (20-62 hektoliter) samt ca 12 månader på flaska. Samtliga korkar har fått ett hologram för att skydda mot förfalskningar.
James Suckling 100 poäng: ”Aromas of plums, flowers, fresh mushrooms and violets. Full body, firm and silky tannins and a long, long finish. Beautiful balance and length. Powerful tannins underneath the exquisite fruit. Great finish. Goes on for minutes. Drink or hold. (7/2016)”
Wine Enthusiast, 97 poäng: ”Aromas of wild berry, forest floor, new leather, grilled herb, menthol and dark spice all come together on this full-bodied red. The structured palate is still young but shows great depth, offering mature black cherry, tobacco, clove and licorice framed in youthfully assertive tannins that give it an age-worthy structure. *Best of 2016, Cellar Selection”
Wine Advocate, 96 poäng: ”With so many fantastic wines produced in 2010, it’s hard to make a shortlist of your favorites. One expression that should definitely be included is the stunning 2010 Brunello di Montalcino Riserva Vigna di Pianrosso Santa Caterina d’Oro. This is a graceful and super elegant wine with bold aromatic intensity that is followed by firm tannins and a polished, smooth texture. It offers power in the proverbial silken glove. But the wine is not simplistic by any stretch. The longer it warms in the glass, the more it delights and surprises. Delicate tones of wild berry, cassis, blanched almond and dried ginger work together in harmony.”