Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2011 Graacher Himmelreich Riesling Auslese Goldkapsel, Joh. Jos. Prüm
nr 5780901Legendariska moselproducenten Joh. Jos. Prüm. Deras 2011 Graacher Himmelreich Riesling Auslese Goldkapsel har alla attribut för en enastående riesling. Wine Enthusiast: 95 poäng
Pris 899 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Doften har begynnande mognad med förtjusande toner av solmogen exotisk frukt som mango och guava samt mer tillagad frukt i form av kanderade äpplen, päron och grillad citrus som kompletteras av kryddiga toner i form av saffran, ingefära och pepparkakor. Smaken är krämig och fyllig med en syra som möter upp restsötman i vinet. Eftersmaken är lång och intensiv med balanserade aromar av såväl de exotiska som det kryddiga.
Passar till
Lagrade och smakrika ostar, gåsleverpaté eller desserter med tropisk frukt. Familjen Prüm själva hade kunnat tänka sig att dricka detta vin till viltkött.
Lagringspotential
Från nu till 2040
Mer information
Dekanteras med fördel om vinet ska drickas ungt.
Om produkten
Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exemplevis Wehlener Sonnenuhr (6 Ha), Zeltinger Sonnenuhr (3 Ha) samt Graacher Himmelreich (3,5 Ha). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom phylloxeran inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor.
Graacher Himmelreich ligger strax uppströms från Wehlener Sonnenuhr och har djup jordmån som fungerar som utmärkt vattenreservoar – vinerna från denna vingård är således oslagbara under även de varmaste åren. Vingården är inte riktigt lika brant som sin granne och med sitt sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en laserskuplterad syra. Graacher Himmelreich anses vara en av Tysklands allra bästa vingårdar och producerar några av världens mest långlivade viner. Familjen Prüm äger 3,5 hektar av vingården.
Vinet har en uttalad sötma, men Joh. Jos Prüm har som policy att aldrig avslöja den exakta sötman. Om man översätter ordet Auslese från Tyskan så betyder det “Urval” och beskriver hur dessa viner kommer till: dom är ett urval av druvor från den sena skörden. Auslese i allmänhet kan antas vara söt och intensivare än sina småsyskon (Spätlese och Kabinett) även om det finns dom några undantag där vinet jäses nära på torrt, men i fallet hos Joh Jos Prüm så kan man räkna med att vinet kommer ha en dos restsötma som gör att dessa viner passar utmärkt till osttallriken, anklevern eller mindre sötma-intensiva desserter, i detta fall gärna med tropiska inslag i sina smaker. Om man vill vara lite experimentell så kan man servera vinet till varmrätter på till exempel vildsvin eller annat vilt, något man möjligen hade blivit serverad i Mosel!
Goldkapsel innebär att vinet är av en kvalitet högre än resterande del av vinerna från samma prädikat och generellt sett så innebär det att frukten är striktare selekterad och innehåller en högre andel bortrytiserad frukt – vilket i sin tur resulterar i viner som är mer komplexa och därmed mer lagringsdugliga!
Wine Enthusiast 95 poäng: ”So lusciously ripe, with notes of mango and guava, this is an explosion of sweet fruit, honey and flowers. Searing citrus acidity cuts through the palate, highlighting layers of crushed stone and tea leaf that add complexity. It’s so exquisitely delicate, but lingers endlessly on the finish.”