Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2012 Brunello di Montalcino Pianrosso, Ciacci Piccolomini
nr 5968401Toppvinet Brunello di Montalcino Pianrosso från Ciacci Piccolomini levererar ännu en superårgång från finstämda årgång 2012. Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 23 maj 2023. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering! James Suckling: 97 poäng
Pris 899 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Ciacci Piccolomini
Ursprung
Brunello di Montalcino DOC
Druvor
100% sangiovese
Alkoholhalt
15%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Intensiv fruktig och kryddig doft med fräschör dominerad av mogna röda och mörka bär, salvia, choklad, läder och lakrits med en begynnande ton av torkade röda bär. Smaken är fortfarande fyllig med en frisk syra och en intensiv koncentration. Tanninerna har en begynnande mognad med en silkighet som bara kommer bli bättre med tiden. En stor Brunello-upplevelse!
Passar till
Ett härligt vin att dricka till grillat lamm, mustiga köttgrytor på vilt med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky, nötkött med örtiga inslag och potatisgratäng.
Lagringspotential
Från nu till 2035
Mer information
Om produkten
Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slogs familjenamnen ihop. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Guiseppe Bianchini som länge skött om ägorna. Guiseppe applicerade en modernare filosofi med fokus på kvalitet. Sedan 2004 drivs gården av Guieseppes barn Paolo och Lucia som moderniserat framställningen ytterligare och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används. Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino. De förvaltar över 53 hektar varav ca 30 hektar är Brunello och vingårdarna breder ut sig i syd- och sydvästsluttning runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar. Piccolomini gör även strålande viner av andra internationellt kända druvsorter. Bland annat Fabvis som är en 100 % Syrah, Ateo som är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot och deras kanske mest prisvärda vin Ciacci Piccolomini d’Aragona IGT, ett vin gjort i huvudsak på Sangiovese med en skvätt Cabernet och Merlot. Utöver det produceras även en hel del grappa och olivolja från egna odlingar.
Brunello di Montalcino Pianrosso görs bara de allra bästa åren och är familjens toppvin från prestigevingård som fått just namnet Pianrosso. Pianrosso är 11,69 hektar och ligger belägen 240-360 meter över havsnivå. Ciacci Piccolomini har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino vilket bl.a. innebär att vinerna är fruktiga och inte kräver lika lång lagring i flaska innan de är njutbara. Vinet har lagrats i tre år på slovenska ekfat (7,5-62 hektoliter) samt ca 8 månader på flaska. Samtliga korkar har fått ett hologram för att skydda mot förfalskningar.
James Suckling: 97 poäng ”This is all about finesse and beauty with such great length and polish. It literally melts in your mouth. Full-bodied, yet agile and vivid. So many undertones of cedar, berries, cream and light toffee. Fabulous. Contender for the wine of the vintage.”
Wine Enthusiast 95 poäng: ”Ripe black-skinned fruit, underbrush, truffle and dark spice aromas come together in this full-bodied red. The palate is firm and seamless, delivering mature black cherry, raspberry compote, licorice and pipe tobacco flavors with both power and finesse. Tightly knit, polished tannins provide structure. Drink 2022–2032.”