Halvsött vin

2012 Graacher Himmelreich Auslese, Joh. Jos. Prüm

nr 9275501

Härlig Auslese från årgång 2012 och den store Moselproducenten Joh. Jos. Prüm. Ett vin att både njutas nu och att spara för framtiden. Mosel Fine Wines 93 poäng

Pris 409 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 3 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent 
Joh. Jos. Prüm

Ursprung
Mosel

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
8%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är ännu ung, med förtjusande toner av solmogen stenfrukt, mineral, gula äpplen och vita blommor. Smaken är  frisk och definieras av sin skarpa syra som balanserar den lilla restsötman perfekt. Vinet har en tydlig ursprungstypicitet, koncentration, intensitet och komplexitet med en lång och elegant avslutning där frukten hänger kvar länge. Oemotståndligt!

Passar till
Vinet passar utmärkt till skaldjur och fisk gärna med kryddiga och heta inslag, till asiatisk mat med soya, till salta ostar eller rätter med inslag av liten sötma såsom frukt, bär eller söta såser.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Vinet vinner på att luftas i karaff en stund innan servering, Särskilt när det avnjuts ungt.

Om produkten

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exempelvis Wehlener Sonnenuhr (6 hektar), Zeltinger Sonnenuhr (3 hektar) samt Graacher Himmelreich (3,5 hektar). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Joh Jos Prüm är en av nio vinfirmor i Tyskland som har rankats med fyra stjärnor av Gault Millau. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom vinlusen phylloxera inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor. I fallet Joh. Jos. Prüm så är fallen där de gör torra viner få och långt emellan och deras fruktigare viner öppnar upp för många spännande matchningsmöjligheter – vinet kommer att passa väl till de flesta fräscha bärdesserter, men kommer också att bli en given succé till ostbrickan, till gåsleversnittarna, eller till riktigt stark mat (eftersom sötman mildrar hetta).

Graacher Himmelreich ligger strax uppströms från Wehlener Sonnenuhr och har djup jordmån som fungerar som utmärkt vattenreservoar – vinerna från denna vingård är således oslagbara under även de varmaste åren. Vingården är inte riktigt lika brant som sin granne och med sitt sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en laserskulpterad syra. Graacher Himmelreich anses vara en av Tysklands allra bästa vingårdar och producerar några av världens mest långlivade viner. Familjen Prüm äger 3,5 hektar av vingården.

Vinet har en uttalad sötma, men Joh. Jos Prüm har som policy att aldrig avslöja den exakta sötman. Om man översätter ordet Auslese från Tyskan så betyder det “Urval” och beskriver hur dessa viner kommer till: dom är ett urval av druvor från den sena skörden. Auslese i allmänhet kan antas vara söt och intensivare än sina småsyskon (Spätlese och Kabinett) även om det finns dom några undantag där vinet jäses nära på torrt, men i fallet hos Joh Jos Prüm så kan man räkna med att vinet kommer ha en dos restsötma som gör att dessa viner passar utmärkt till osttallriken, anklevern eller mindre sötma-intensiva desserter, i detta fall gärna med tropiska inslag i sina smaker. Om man vill vara lite experimentell så kan man servera vinet till varmrätter på till exempel vildsvin eller annat vilt, något man möjligen hade blivit serverad i Mosel!

Mosel Fine Wines 93 poäng: ”This offers a comparatively ripe feel on the nose as well as a long and fresh finish. The wines is quite driven by minerals and herbs n the palate and leaves an airy and smoky feel in the long and smooth finish. The wine develops a cool, zesty and minty side with airing. 2027-2047.” (10/2013) Graacher Himmelreich is situated just upstream from the famed Wehlener Sonnenuhr vineyard. With deeper, richer soils, this site is a little less steep, and its southwest exposure ensures that the wines from this site have a racy and juicy acid background that really make the wines sing. The 2012 vintage presented weather conditions at first challenging, then favorable. It may do Mosel fans well to follow the advice of Wine Spectator’s 2012 vintage report: ”For German wine fans, seeking out fastidious producers will be crucial when the 2012s hit the market.” Manfred Prüm along with daughter Dr. Katharina Prüm turn out perennially classic, collectible Rieslings.”