Rött vin

2016 La Dame de Montrose, Château Montrose

nr 9446301

Château Montrose fantastiska andravin La Dame de Montrose från fina årgång 2016! Utmärkt att såväl dricka nu som att lagra.

Pris 569 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik
ÖvrigtEkologiskt

Beskrivning

Producent 
Château Montrose

Ursprung
Saint-Éstephe AOC

Druvor
52% merlot, 35% cabernet sauvignon, 11% petit verdot and 2% cabernet franc.

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en ren, uttrycksfull och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, björnbär, ceder, nymalda kaffebönor och tobaksblad. Elegant och koncentrerat smak med en påtaglig balans mellan fräschör, tanniner och fyllighet. Lång och angenäm eftersmak.

Passar till
Perfekt till smakrika rätter på lamm men även till vilt med gräddiga tillbehör.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information
Servera vid 16 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Château Montrose är ett av de bästa slotten i Saint-Estèphe och därtill en älskad andra-cru (2ème Cru Classé) känt för sina kraftfulla röda viner. Långt innan vin producerades på Montrose var det ett känt jaktområde. Det ändrades snabbt när André Ségur (som också ägde namnkunniga slott som Mouton, Lafite och Latour) gav egendomen till sin son, Nicolas Alexandre vid 1700-talets slut. Vid denna tid kallades Montrose för La Lande de l’Escargeon och merparten av vingårdarna var en del av slottet Calon-Ségur. Det var först när Nicolas Alexandre sålde vidare till Etienne Dumoulin år 1778 som Château Montrose skapades. Namnet Montrose kommer från en lokal legend som talar om hur det förr växte ljung i hela området. När den blommade färgades kullen där slottet idag står alldeles rosa av blomsterprakt. Sjömän i området kom sedan att kalla området för den rosa kullen – le Mont Rose.

Etienne insåg att han lagt vantarna på ett av de bästa lägena i hela Bordeaux – en sanning som står sig än idag. Han styckade slutligen av och sålde Calon-Ségur och behöll Montrose. Etiennes son, Theodore Dumoulin var den som såg till att ägorna blev fullt planterade och var också den som byggde slottet på egendomen och dess källare. Runt 1815 hade deras rykte börjat sprida sig, men man var fortfarande en mycket ung gård – faktum är att Montrose är det yngsta slott som klassificerades vid 1855 års klassificering av Médoc inför världsutställningen i Paris när man förärades med den prestigefulla titeln 2ème Cru Classé.

År 1861 såldes slottet vidare till Mathieu Dollfus som renoverade egendomen från topp till tå. Bland annat byggde han bostäder till vingårdsarbetarna och runt 1880 hade en liten kringliggande by skapats runt slottet. Nästa kapitel i Montroses historia startade 1896 då det köptes av familjen Charmoule. Den nya ägaren Louis Victor Charmoule var ingen gröngöling när det kom till att äga slott i Bordeaux då han föddes på Château Figeac i Saint-Emilion och genom äktenskap förskansat sig Château Cos d’Estournel och Château Pomys. Familjen Charmoule kom att äga Montrose i tre generationer innan det såldes till familjen Bouygues år 2006. Bröderna Martin och Thomas Bouygues besökte gården för en vinprovning första gången år 1989 och blev så exalterade att de lovade sig själv att köpa den om de någonsin fick chansen. Det blev en fjäder i hatten på deras imperium som också innefattade Bouygues Telecom och Bouygues Construction. En kort tid senare köpte de också granngården Château Tronquoy Lalande. Det första de gjorde var att knyta an bra personal – bland annat genom att anställa Jean Bernard Delmas från Château Haut Brion som vinmakare samt Hervé Berland från Château Mouton-Rothschild. Därtill inleddes ett nytt renoveringsprojekt som, när det stod klart vid skörden år 2013, hade kostat 55 miljoner euro.

Som ett led i renoveringarna har man satsat mycket på hållbar energi, bland annat genom solpaneler, vind- och vattenverk och geotermala energisystem. Dessutom har man investerat i en unik hagelkanon som med hjälp av ultraljudsvågor skyddar vingårdarna från hagelstormar.

År 2010 utökades ägorna med 22 hektar när Montrose köpte mark av sin granne Château Phélan-Ségur (dessa 22 hektar hade tidigare ingått i Montrose ursprungliga ägor). År 2017 stod det också klart att det var Martin och Thomas Bouygues som köpt den vördade Loire-egendomen Clos Rougeard efter att förra ägaren, den legendariska Charly Foucault, gick bort i december 2015.

Château Montroses 95 hektar är planterade med 60% cabernet sauvignon, 32% merlot, 6% cabernet franc och 2% petit verdot. Rankornas snittålder är 40 år, men gården äldsta rankor planterades redan 1932. Målet är att på sikt öka andelen cabernet sauvignon till 65%. Jordmånen består av djupa grusjordar med sand och lera. Odlingarna består av en enda stor vingård som delas upp i fyra delar. Högsta punkten på ägorna är 18 meter. 40 hektar på gården farmas idag helt ekologiskt – en siffra som hela tiden ökar (målet är att vara helt ekologiska år 2025. Vinifieringen sker i de 59 rostfria ståltankarna som varierar i storlek mellan 15–200 hektoliter. Den malolaktiska jäsningen äger rum på tank. Förstavinet lagras på fat i 60% ny ek under cirka 18 månader.

Andravinet kallas La Dame de Montrose. Sedan några år tillbaka finns också ett tredjevin med namnet Le Saint Estéphe de Montrose. En vanlig årgång går 40% av skörden till förstavinet – Le Grand Vin – medan 40% går till andravinet och 20% går till tredjevinet eller säljs vidare. Andravinet görs med samma höga standard som förstavinet från druvor som vuxit i samma vingårdar. Merlot dominerar alltid blenden för att skapa ett vin som inte hamnar i skuggan av förstavinet – detta är ett helt annat uttryck av Château Montroses terroir. Vinet såg dagens ljus för första gången år 1983 och namnet är en hyllning till matriarken Yvonne Charmolüe som på egen hand drev Château Montrose mellan 1944-1960.

2016 La Dame de Montrose är gjord på 52% merlot, 35% cabernet sauvignon, 11% petit verdot och 2% cabernet franc som skördades mellan den 23:e september och den 14 oktober och vinifierades separat för att sedan lagras i 12 månader på 30% nya franska ekfat.

2016 var en exceptionell årgång i Bordeaux, som började med en väldigt våt och varm vår som hjälpte till att kickstarta knoppningen. Tack vare den fuktiga och varma våren så slapp man vårh