Mousserande vin

2013 Kaapse Vonkel Brut, Simonsig Estate

nr 7087901

2013 Kaapse Vonkel Brut – en limiterad möjlighet att köpa Sydafrikas mest ikoniska bubbel med ålder. Ett vin att njuta redan nu till mat såväl som aperitif.

Pris 199 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 6 flaskor
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Simonsig Estate

Ursprung
Stellenbosch

Druvor
63% pinot noir, 37% chardonnay

Alkoholhalt
12.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en doft med begynnande mognad som visar toner av gula persikor, röda äpplen, nötter, örter samt inslag av jordgubbe och rostat bröd i form av brioche. I smaken finns en uttalat torr smak med en balanserande rondör och en delikat mousse. Vinet känns ännu piggt och friskt i syran, en fyllig kropp och en lång, angenäm nötig eftersmak.

Passar till
Läskande god att njuta utan mat, men går även bra till skaldjur, sushi och milda soppor.

Lagringspotential
Från nu till 2023

Mer information

Om produkten

”Simonsig” är afrikaans för ”simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med pionjärskap inom Sydafrikansk vinmakning. Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av Frans söner; Francois och Johan och deras barnbarn Francois-Jaques, Christelle och Michael

Om Kaapse Vonkel:
Simonsig var först med att göra mousserande vin i Sydafrika enligt den traditionella metoden (som i Champagne) när man lanserade Kaapse Vonkel år 1971. Man var även först med att använda alla tre klassiska druvorna som används i Champagne då man 1997 introducerade pinot meunier i cuvéen. Druvsammansättningen varierar dock från år till år. Alla druvorna plockas för hand i små korgar och pressades därefter mycket försiktigt. Två dager senare får druvjuicen jäsa långsamt i en temperaturkontrollerad ståltank runt 15-17 grader. En del av chardonnaydruvorna ligger på gamla franska fat som bidrar med komplexitet och en härlig rondör. Vinet har inte genomgått malolaktiskt jästning, i syftet att behålla en hög syra i vinet. Simonsig beskriver det själva som “ett mycket användbart vin” och rekommenderar skämtsamt att man serverar det till äggröran till frukost, till ostron eller sushi under lunchen, som följeslagare till fågelrätter under middagen och att man heller inte skall underskatta att dricka den som den är.

Årgång 2013 skördades i slutet av januari 2013 efter den varamaste decembermånad som registrerats på 47 år. Vinet är jäst främst på ståltank utan malolaktisk jäsning, men en liten andel chardonnay lagrades på gamla ekfat och fick genomgå full malolaktisk jäsning för att addera komplexitet. Vinet är en så kallad Method Cap Classique vilket innebär att det ligger på sin jästfällning i minst 15-18 månader. 2013 Kaapse Vonkel Brut har förärats med 4 stjärnor av Platters Wine Guide. Dosage: 6,8 gram socker per liter (0,68 gram/100 ml)