Rött vin

2014 Barolo Gramolere, Fratelli Alessandria

nr 7340901

Tillfälligt Slut.Fratelli Alessandria Barolo Gramolere 2014 är en vingårdsbetecknad barolo av hög kvalitet och ljuvlig karaktär. Mycket matvänligt och lagringsdugligt! Wine Advocate: 92 poäng.

Pris 559 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment
ÖvrigtEkologiskt

Beskrivning

Producent
Fratelli Alessandria

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Mycket ung men redan komplex och harmonisk doft av mogna, röda bär, örter, stenig mineral, blå och lila blommor, tryffel och tjära. Elegant, stram och nyanserad smak och en fräsch, härlig syra möter upp doftens fina aromer. Vinet är mycket ungt men bjuder redan på en imponerande komplexitet. Strama, matvänliga tanniner och en mycket lång eftersmak. Vinner på lagring.

Passar till
Det här är ett fantastiskt matvin i det elegantare slaget. Vinets komplexa karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör, helst från skogen (vilt och svamp). Fram med grädde, ost och tryffel!  Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, risotto milanese, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

Om produkten

Familjen Fratelli har kallat de böljande kullarna i Verduno, Monforte d’Alba, för sitt hem sedan mitten av 1800-talet. När firman grundades år 1870 var just Verduno det absoluta centrat för vinmakning i Barolo. Verduno kom under många år att falla i glömska, men det är tack vare ihärdiga familjer som Alessandria som området idag upplever en stor renässans. Idag drivs vinieriet av femte generationen, genom de två bröderna Gian Battista och Alessandro, samt Alessandros son Vittore. Sedan Vittore återvände till familjeegendomen år 2001 har stora förändringar genomförts där den minutiösa noggrannheten numera är total. Enligt devisen att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård” producerar man endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Verduno ligger nära den sandiga regionen Roero. Här påverkas mesoklimatet av en jordmån med andelar av kalk och floden Tanaro som rinner förbi staden. Dessa förutsättningar ger vinerna en oefterhärmlig mjukhet och parfymerad charm som blivit familjen Alessandrias varumärke. De 12 hektaren odlas efter ekologiska principer men man är inte certifierade, och man äger vingårdlägen i såväl Gramolere som Monvigliero. Dessutom gör man en fantastisk pelaverga som görs på klonen pelaverga piccolo som enbart finns i just Verduno.

Gramolere är en cru-vingård i Monforte d’Alba beläget mellan Gavarini och Bussia. Vingården har sydlig exponering, ligger 400 meter över havet och har över 40 år gamla vinrankor. Viner från Monforte utmärker sig ofta med  sin fantastiska struktur. Vingården Gramolere har en jordmån bestående av sandig kalksten och vinerna kännetecknas av delikata och fräscha örttoner och lagringsduglig komplexitet. Druvorna till 2014 Barolo Gramolere plockades för hand i oktober och fick jäsa och macerera i ståltank två veckor vid en temperatur på 28- 30 grader. Vinet lagrades sedan  i tre år på slavonska fat om 20-40 hektoliter, sedan två månader på ståltank och sedan minst sex månader på flaska. Vinet buteljerades i början av våren 2018.

Robert Parker Wine Advocate 92 poäng: ”The 2014 Barolo Gramolere is a wine with a slow evolution that is put-putting though time to take on more volume and intensity. At this young stage in the wine’s life, it offers balanced aromas of wild berry, spice, smoke and tar that make for a savory and polished bouquet. This Barolo is aged for three long years in Slavonian oak casks before its commercial release. Some 6,000 bottles were made.”